Marynowana mozzarella z bawolego mleka z ziarnami kopru

przez Natasza w dniu 4 marca 2013 · 10 odpowiedzi

mozarella9Mozarella na pomidorach plus listki bazylii to dzisiaj standard. Powiedziałabym nawet, że lekko nudnawy. Dlatego, kiedy w jednym z włoskich programów kulinarnych natknęłam się na mozarellę marynowaną, z dodatkiem uprażonych nasion kopru, natychmiast ją wypróbowałam.

Tego dnia leciałam z dziećmi do Polski na wakacje. Filip był wtedy jeszcze mały i dźwigał na pupci rozkoszne pieluchy. W czasie lotu puścili nam najbradziej kretyński film świata, pt. „Węże w samolocie”. Nie bardzo wiem w jakim celu, wysiąść się już nie dało, a każdy po jakimś czasie nerwowo się rozglądał, czy coś mu nie pełznie po podłodze, nie syczy, nie wije się i nie chce uwalić w łydkę. Osobiście uważam jednak, że jest coś znacznie gorszego niż węże, a mianowicie – kupa w samolocie. Oczywiście kupa, którą zrobił Filip i którą należało zgrabnie wydobyć, zanim nie pomdlałaby połowa pasażerów. Jest to czynność wymagająca niemalże niemożliwych akrobacji. Po pierwsze kabina WC w samolocie ma wymiary metr na metr, choć myślę, że te dane i tak są zawyżone. Po drugie rzuca i trzęsie, więc chcąc nie chcąc musisz trafić paluchem w kupę i dobrze że tylko paluchem, a nie np. bluzą. Filip chciał koniecznie wiedzieć co tak buczy i dlaczego na siłę wpycham go do umywalki wielkości łupiny orzecha. Po pół godziny szamotaniny, perswazji, opowiadania bajek, odciągania uwagi i śpiewania pieśni patriotycznych, osiągnęłam sukces, ale na miejsce wróciłam mokra. Wieczorem, by nieco ochłonąć obejrzałam pięć programów kulinarnych pod rząd. W jednym z nich zamajaczyła mi na ekranie cudna mozzarella, pachnąca delikatnie anyżem. Miła odmiana.

mozarella8

Potrzebujemy:

kilka ziarenek kopru, które rozgniatamy w moździerzu i prażymy na patelni

mozarella

jedną cytrynę – potrzebujemy utartą skórkę i sok z połowy cytryny

kilkanaście listków bazylii

pół łyżeczki świeżego lub suszonego oregano

oliwę z oliwek (2-3 łyżki)

2 łyżki oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku

pół łyżeczki Fleur de Sel

mozarella1

Z tego wszystkiego robimy marynatę i wkładamy do niej na 2o minut mozzarellę  – ok. 250 g z bawolego mleka (jest bardziej aromatyczna i płynna w środku)

mozarella3

Następnie kroimy w ósemki 2-3 świeże pomidory, rwiemy na strzępy świeżą ciabattę i gotowe! Jest to absolutnie doskonała, orzeźwiająca przekąska, przystawka, przegryzka albo pomysł na lekką kolację.

mozarella10

{ 10 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Inspirowane smakiem Marzec 4, 2013 o 12:19 pm

Wygląda zachęcająco. Na pewno to miła odmiana od tradycyjnej mozzarelli z pomidorem i bazylia.:)

Odpowiedz

Natasza Marzec 4, 2013 o 1:18 pm

I szybko się robi. Tylko nie wolno przesadzić z ilością kopru – kilka ziarenek wystarczy :-). N.

Odpowiedz

Natka :) Marzec 4, 2013 o 1:50 pm

Pychota!!
Chętnie wypróbuje Twój przepsi bo uwielbiam mozarelle :)

Pozdrawiam!!

Odpowiedz

Natasza Marzec 4, 2013 o 2:30 pm

Polecam :-)

Odpowiedz

Patyska Marzec 4, 2013 o 4:37 pm

Ale tu w PL to nie wiem, czy da się kupić mozzarellę z bawolego mleka :/
Jak zdrówko?

Odpowiedz

Natasza Marzec 4, 2013 o 4:48 pm

Podobno się da, w Poznaniu bywa w Almie i Piotrze i Pawle, ale faktem jest też, że jest dwukrotnie droższa od zwykłej. W tej sytuacji można wziąć zwykłą :-). Ta z bawolego mleka jest taka fajnie klejąca się i płynna w środku. I smakuje inaczej :-).
U mnie już dobrze, zabrakło dosłownie dwóch dni :-(. No, ale za to teraz mam siłę, żeby zabrać się za kulinarną Wielkanoc :-). N.

Odpowiedz

kasia Marzec 4, 2013 o 9:29 pm

Ale wstyd! od prawie 2 lat mieszkam we Włoszech, a jeszcze nie jadłam mozzarelli z bawolego mleka.. jakoś ją… omijałam?
ale jak taka jest fajna, to jutro od razu biegnę do sklepu nadrabiać to niedopatrzenie!
dziękuję, za przywołanie do porządku ;)

Odpowiedz

Natasza Marzec 4, 2013 o 10:44 pm

Oj, to pewnie masz wybór najróżniejszych odmian mozzarelli! Ta z bawolego mleka jest specyficzna, ale baaaardzo smaczna!! Pozdrawiam!! N.

Odpowiedz

naleśniki czekoladowe Marzec 4, 2013 o 9:36 pm

Fajny i zdrowy pomysł :))) bardzo mi się podobają Twoje połączenia :)))

Odpowiedz

Natasza Marzec 4, 2013 o 10:42 pm

:-) dzięki i smacznego!!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: