Szybki makaron z pieczarkami, groszkiem i oscypkiem

przez Monika w dniu 2 lutego 2016 · 1 odpowiedź

szybki makaron  Kiedy w ubiegłym roku jechałam z moimi krnąbrnymi królewnami na ferie zimowe, łudziłam się. Kiedy w tym roku jechałam z nimi na ferie, wciąż miałam nadzieję. Po pierwszych paru dniach przeszło mi. Nie mogę się już łudzić, że „pojeżdżę z córkami na nartach”. Bo one w swoim drugim sezonie mkną na trasach czerwonych i okazjonalnie czarnych, a mamusia wciąż smęci na niebieskich, czołga się wręcz, bije rekordy powolnego zjazdu. Tchórz jestem i tyle. Się nie rozpędzę! Nastrój po wyjściach na stok ratowała mi pani Stenia w pensjonacie, która z rozbrajającą szczerością demonstrowała, jak oblizuje palec, gdy sprawdza smak potraw. Na szczęście gotowała tak dobrze, że nawet opowieści o paluchu maczanym w zupie nie były w stanie obrzydzić nam obiadu.

A co do nart, to trzeba przełknąć dumę, popić ją grzanym winem i przyjąć do wiadomości, że nigdy nie będzie ze mnie Alberto Tomba! A jak będę chciała sobie poprawić nastrój po feriach, to zawsze mogę ostatniego dnia zrobić zapasy oscypków;-) Hmmm, mięcho rzuciłam w życiu bez problemu, marzy mi się, aby stać się całkiem wege, ale będę miała duuuuży problem, żeby zrezygnować z serów.  Na razie nie wyobrażam sobie lodówki bez sera. W dodatku dobry ser uratuje niejedną średnią potrawę.

Tym razem z ferii przywiozłam pyszny, podobno kozi oscypek! Uratował mi bardzo banalny obiad tak, że rodzina stękała z zachwytu. Polecam ten patent, zwłaszcza, kiedy wrócimy do pracowniczo-szkolnego rytmu. Wtedy każdy szybki obiad na wagę złota.

 Szybki makaron z pieczarkami, groszkiem i oscypkiem

Nie podaje dokładnych ilości, bo to zależy od liczby osób i apetytu, a dokładne proporcje nie są w tym przypadku aż tak istotne. Potrzebne:

szybki makaron2- makaron pełnoziarnisty

- pieczarki 

- 1 duża czerwona cebula

- 3-4 łyżki oliwy z oliwek

- groszek mrożony (jedno małe opakowanie)

- oscypek lub inny dobry ser, pasowałby też np. biały dojrzewający z czosnkiem, albo po prostu dobrej jakości kozi

- zioła, ja dałam sporo czosnku niedźwiedziego.

Wykonanie banał. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, dusić do miękkości. Osolić do smaku i dodać zioła, na końcu wrzucić groszek, dosłownie, żeby się rozmroził w potrawie, nie musi się ugotować. Makaron gotujemy. Odcedzoną porcję mieszamy z pieczarkami i groszkiem. Posypujemy tartym serem. Już!:-)

I jeszcze pyłek pszczeli przywiozłam z ferii, wiec może za jakiś czas skrobnę ciut o właściwościach, bo jak sobie poczytałam, to mlaskałam z zachwytu. :-)

monia

szybki makaron3

 

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

Słodkie okruszki Maj 26, 2016 o 6:20 pm

Szybko i pysznie

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: