Lody arbuzowe – bez cukru, bez barwników, bez kalorii

przez Natasza w dniu 10 czerwca 2013 · 6 odpowiedzi

arbuzowe

Podstawowe wakacyjne menu każdego dziecka? Lody. Niestety większość kupionych lodów to szokująca mieszanka cukru, dziwnych śmietan proszkowych oraz innych składników, których nazwy trudno czasem rozszyfrować. Tymczasem wykonanie domowych lodów jest tak skandalicznie proste, że aż wstyd przynajmniej raz nie spróbować. Monika niebawem uraczy was pomarańczowym sorbetem oraz domowymi lodami figowymi. Dzisiaj głównym bohaterem będzie arbuz.

arbuzowe2

Nie dość, że pyszny, to na dodatek intrgująco zdrowy! Co prawda zawartość witamin w arbuzie jest niewielka – głównie A i C,  a w dalszej kolejności  B1 i  B6 plus nieco potasu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza, ale jak przekonują fachowcy żywieniowi, arbuz polepsza naszą przemianę materii i wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Dodatkowo zawiera tzw. likopen (podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut) – substancję, która wspomaga leczenie chorób nowotworowych. Arbuzy można w zasadzie zajadać w dowolnych ilościach. Są one czesto proponowane przez dietetyków przy różnego rodzaju dietach wyszczuplających, zawierają bowiem minimalną ilość cukru, a jednocześnie zaspokajają głód, gdyż woda doskonale wypełnia żołądek, a zawarty w miąższu błonnik daje uczucie sytości. Kuracja arbuzowa doskonale oczyszcza  organizm  ze wszystkich toksycznych związków, hamuje procesy starzenia, wyrównuje błędy dietetyczne spowodowane nadmiernym spożywaniem mięsa, cukru, białego pieczywa i używek. Masz ochotę na orzeźwiający deser, ze znikomą ilością kalorii? Zrób domowe lody arbuzowe.

Lody arbuzowe przygotowujemy bez konieczności dodawania grama cukru!!! Wystarczy je zmiksować. Jeśli chcemy by były bardziej wodniste – na 4 duże plastry dodajemy pół szklanki wody. Ja dodaję czasem sok z połówki cytryny (przełamuje odrobinę arbuzową słodycz), a Olga uwielbia je z dodatkiem syropu z dzikiej róży. Jeśli nie przepadamy za czystymi lodami owcowymi, możemy dodać do nich odrobinę śmietany kremówki lub dwie łyżki skondesowanego słodzonego mleka. Zmiksowany owoc (z dodatkami lub bez) przelewamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażarki. Gotowe!

arbuzowe1

To zrobienia domowych lodów owocowych warto zapędzić nasze dzieci – tym chętniej będą je później jadły!

embed_zPxaETXlG6vBiJA7bzXySUgpsSB87Azz

{ 6 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Ola Czerwiec 10, 2013 o 4:48 pm

skąd takie fajne foremki? :D

Odpowiedz

Natasza Czerwiec 10, 2013 o 6:58 pm

Te akurat dorwałam w Portugalii, ale wpiszesz w wyszukiwarce foremki do lodów, to znajdziesz mnóstwo najróżniejszych. Na Allegro również :-)

Odpowiedz

kasia Czerwiec 11, 2013 o 7:44 pm

oh muszę koniecznie kupić takie foremki do lodów! na sam widok tych lodów obudziło się we mnie dziecko- chyba niezbyt głęboko ukryte ;)

Odpowiedz

Natasza Czerwiec 11, 2013 o 7:54 pm
Luka Czerwiec 13, 2013 o 5:16 pm

Sama bym zjadła tekiego loda, robiłam dziś waniliowe z malinami(,kuchnia lidla,), takie owocowe również zrobię :)

Odpowiedz

Natasza Czerwiec 13, 2013 o 5:38 pm

W sobotę zapraszam na bloga na domowe lody pomarańczowe!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: