Kruche ciasteczka wielkanocno-wiosenne

przez Natasza w dniu 25 marca 2013 · 2 odpowiedzi

ciastka3

W niedzielę rano dwa potwory wpakowały mi się do łóżka i zażądały pierniczków. – Jest prawie kwiecień – poinformowałam ich. Spojrzeli wymownie za okno. Śnieżyca, wiatr i potępieńcze wycie. – Mimo wszystko. Zbliża się Wielkanoc. Pierniczki to słaby pomysł, jeszcze zima pomyśli, że naprawdę powinna dłużej zostać – próbowałam im wyjaśnić. – Domagamy się pierniczków. Wycinania z ciasta i dekorowania słodkim lukrem i słodkimi posypkami – oblizał się Filip.

Po pół godzinie dyskusji, łypania jednym okiem na „Zaczarowany ołówek” oraz wchodzenia mi (dosłownie) na głowę, otrzepałam się z dwóch piżamowców i zapadł werdykt. Jeśli w ogródku znajdziemy pod śniegiem choćby jednego krokusika, pieczemy ciasteczka z zacięciem wiosennym. Jeśli krokus wsadził z powrotem łeb pod ziemię – poddajemy się i pieczemy pierniczki. Okutałam się zatem w śniegowce i ciepłą kurtkę, wzięłam aparat i ruszyłam w zadymce do ogrodu.

Hurra!!!! Dorwałam dwa dowody zbliżającej się wiosny!!!! Pieczemy maślano-kruche ciasteczka w wersji wielkanocnej!!!!

krokus1-001

krokus

Po przepis sięgnęłam do MoichWypieków. Przynajmniej wiem, że się uda :-)

Potrzebujemy:

kostkę masła (bardzo miękkiego, żeby nie zrobiły się grudki)

100 g drobnego cukru lub cukru pudru

1 jajko

łyżkę zimnej wody

skórkę z cytryny, jeśli chcemy wersję cytrynową lub zapach waniliowy

350 g mąki

Wszystko wrzuciłam do maszyny wyrabiającej ciasto i zagniotłam (można też ręcznie, ważne by zrobić to w miarę szybko). Ciasto schładzamy godzinę w lodówce, lub krócej w zamrażalniku. Następnie rozwałkowujemy. UWAGA!!! Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie – trzeba je mocno podsypywać mąką i nie rozwałkowywać zbyt cienko – ok. 4-5 mm grubości. Wycinamy wielkanocne cuda i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 8-9 minut  – powinny się ładnie zrumienić.

ciastka7

ciastka1

W tym czasie kładziemy na stole sprzęt do dekorowania i oddajemy królestwo dzieciom.

ciastka6

Ilość lukru i kolorowych kulek na jednym ciasteczku może nas czasem porazić :-). Jeśli lubimy nieco kwaskowe ciasteczka dobrze jest zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Przełamuje to nieco słodycz i nadaje ciasteczkom orzeźwiający smak.

ciastka4

ciastka5

Może jeśli podmucham wokół krokusów suszarką, przyspieszę nieco pewną opóźnioną porę roku???

:-)

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Krystyna Marzec 25, 2013 o 9:41 am

Nie mam foremek wielkanocnych, buuuuu.

Odpowiedz

Natasza Marzec 25, 2013 o 9:42 am

Ale może masz serduszka, albo jakieś zwierzątka?? Albo zwykłe kółka, od biedy mogą udawać jajka :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: