Krem z cukinii i młodego czosnku

przez Monika w dniu 13 czerwca 2014 · 6 odpowiedzi

krem z cukiniiJak schudnąć 10 kg w 2 tygodnie, bo właśnie zarezerwowałam wakacje, a nie wcisnę się w bikini nawet, gdy posmaruję ciało oliwą? Sezon na wariackie odchudzanie uważam za  otwarty! Totalne szaleństwo. Czerwiec to tradycyjnie lawina maili w stylu: czy może Pani ułożyć taką dietę, żeby schudnąć dużo i szybko?

Sposoby są dwa. Pierwszy – biegamy jakieś 10 km dziennie, jemy wyłącznie kiełki. Ale wtedy zamiast wakacji czeka nas szpital. Możemy też wymiennie stosować jedną z debilnych diet jednoskładnikowych, np. wcinamy wyłącznie cytryny. I na wszelki wypadek napiszę wprost – oczywiście odradzam!

Drugi sposób: banał tak okropny, że paradoksalnie rzadko brany pod uwagę jako poważna rada. Przestajemy żreć słodycze, nie jemy po godz. 19.00, unikamy tłuszczu, zamiast śmietanowych lodów popijamy lekkie granity, a na obiad cukinia. Moje ulubione warzywo, gdy zaczynam się pakować na wakacje, bo ma skrajnie mało kalorii. Jeśli nie zalejemy jej hektolitrami oliwy, to kaloryczność dań z niej będzie skrajnie niska. U mnie dziś krem z cukinii i młodego czosnku z makaronem ryżowym.

Danie odpowiada też zaleceniom diety antyrakowej i antymiażdżycowej.

Krem z cukinii i młodego czosnku

krem z cukinii1

- 6 młodych cukinii

- 6 ząbków młodego czosnku

- makaron ryżowy, jedno opakowanie

- 1 awokado

- łyżka czarnego sezamu

Cukinie obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i ząbki przekrawamy na połówki. Dusimy cukinię i czosnek w garze, do którego wlewamy ok. pół szklanki wody. W każdym razie minimalnie, żeby warzywa nie przywarły. Dusimy na dość mocnym ogniu pod przykryciem 10-15 minut.

Studzimy trochę (można np. wstawić do zlewu z zimną wodą), następnie miksujemy. Ja użyłam miksera dzbankowego, bo bałam się, że w takiej ilości ręczny blender nie da rady. Doprawiamy odrobinę solą. Podajemy z makaronem ryżowym oraz plasterkami dojrzałego awokado i czarnym sezamem. 

{ 6 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

magma Czerwiec 13, 2014 o 10:05 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz

Monika Czerwiec 16, 2014 o 9:54 pm

I taki jest, na szczęście;-) Generalnie ja uwielbiam cukinie nie za smak, ale za to, że fajnie pochłania inne zapachy. czasem robie krem tradycyjnie, z koperkiem. ale z dużą ilością młodego czosnku jest jeszcze lepiej:-)

Odpowiedz

Sławomir Kyllyan Marusiński Wrzesień 2, 2014 o 1:51 pm

A co na drugie?

Odpowiedz

Monika Wrzesień 3, 2014 o 10:53 pm

A wybierz sobie coś na blogu:-)

Odpowiedz

remont mieszkania porady Listopad 5, 2014 o 11:42 am

Niezwykle skuteczny wpis, polecam wszystkim

Odpowiedz

Monika Listopad 5, 2014 o 8:57 pm

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: