Korona na Święto Trzech Króli

przez Natasza w dniu 3 stycznia 2013 · 2 odpowiedzi

To ciasto jest nieznane w Polsce. Nic dziwnego, bo galeta (la gallette des Rois – ciasto królów) wiąże się nierozerwalnie z tradycją krajów frankofońskich.  Ale co nam szkodzi 6 stycznia skusić się na francuskie klimaty? Przepis pochodzi z cukierni Batida (pamiętacie winne śliweczki?) - śmiało można wypróbować i wciągnąć do zabawy całą rodzinę.

Galeta to okrągłe lub prostokątne ciasto przygotowywane z ciasta francuskiego wypełnione nadzieniem z migdałów, masła, jajek i cukru. Dawniej wkładało się do niego ziarno bobu lub fasoli (la feve), a później malutką figurkę Dzieciątka Jezus lub króla wykonaną z porcelany lub plastiku. Dzisiaj jedynym ograniczeniem tego, jaki kształt przyjmie ozdoba, jest wyobraźnia kucharza. Ciasto dekorujemy papierową, złotą koroną. Korona przypadnie w udziale tej osobie, która w swoim kawałku ciasta znajdzie figurkę – zostaje ona wtedy królem (bądź królową ) wieczoru.

Jak się bawić?

  1. Najmłodsza osoba w pokoju chowa się pod stołem.
  2. Wskazuje, która drużyna lub członek rodziny powinien otrzymać określony kawałek ciasta.
  3. Osoba, która znajdzie w swojej porcji furkę otrzymuje koronę i zostaje królem wieczoru

Jak to zrobić?

Do wykonania ciasta można użyć gotowego ciasta francuskiego.

Do zrobienia masy potrzebne będzie:

100 g cukru

100 g masła

100 g zmielonych migdałów

2 jajka (jedno do ciasta, drugie do smarowania)

łyżka rumu lub likieru amaretto.

Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodać likier i migdały. Całość schłodzić w lodówce. W tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę z pergaminem, nałożyć na nią zimne nadzienie. Włożyć ziarnko fasoli, figurkę lub migdał w całości. Posmarować roztrzepanym jajkiem brzegi drugiej części ciasta, tej bez nadzienia. Połączyć obie części ciasta zlepiając ich brzegi. Na wierzchu ciasta można ponacinać nożem kreski, tak by figurka znalazła się w jednym kawałku. Całość posmarować resztą roztrzepanego jajka przy pomocy kuchennego pędzelka. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C 25-30 minut. Wystudzone ciasto ozdobić koroną.

Miłej zabawy!

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Maciek Styczeń 3, 2013 o 9:28 pm

A ile ciasta ma być na te proporcje nadzienia?

Odpowiedz

Natasza Styczeń 3, 2013 o 10:08 pm

To jest gotowe ciasto francuskie – zazwyczaj w opakowaniu jest jeden, nazwijmy to „arkusz” ciasta :-) Dzielimy go równiutko na pół. Jedna część na spód, druga na wierzch. Smacznego!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: