Kokosowy sernik bez pieczenia, idealny na Wielkanoc

przez Natasza w dniu 18 marca 2013 · 9 odpowiedzi

sernikzimno4

Pomysł dla wszystkich, którzy nie lubią piec, którym ciasto zawsze opada lub wkrada się do niego podstępnie zakalec. Sernik na zimno. Bez pieczenia i zbytecznych ceregieli. Można zrobić wersję klasyczną, można kokosową, można nawet cytrynową – wszystko zależy od tego, jakie smaki najbardziej lubimy.

sernikzimno12

W wersji klasycznej sięgamy po:

500 g twarogu (z wiaderka)

150 g serka mascarpone

tabliczka białej czekolady

150 ml śmietany kremówki

ziarenka z laski wanilii lub zapach waniliowy

Miksujemy twaróg z serkiem mascarpone i roztopioną białą czekoladą, osobno ubijamy śmietanę i dodajemy do serowej masy. Całość wlewamy do formy (średnica 18 cm) i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami. Uwaga! Jeśli chcemy, by sernik był bardziej twardy, do ubitej kremówki dolewamy rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę (1-2 łyżki). Bez żelatyny masa będzie dość miękka i trzęsąca się niczym strachliwy Prosiaczek, przyjaciel Puchatka. Jeżeli za diabła nie chcemy dodawać żelatyny, zamiast tortownicy możemy użyć małych szklanych miseczek i zrobić mini serniki, których nie trzeba później wykładać na talerz.

W wersji kokosowej użyłam twarogu, 2 tabliczek białej czekolady, 3 łyżek wiórków kokosowych i 150 ml kremówki. Wykonanie – jak wyżej.

W wersji cytrynowej ucieramy do sernika skórkę z jednej cytryny i dodajemy kilka kropli zapachu cytrynowego - poza tym  stosujemy przepis jak do sernika klasycznego (twaróg, mascarpone, śmietana – jeśli chcemy możemy zrezygnować z czekolady, ale wtedy należy masę dosłodzić cukrem).

To chyba najłtawiejszy przepis na sernik jaki znam. Jeżeli musimy koniecznie mieć spód – zastosujmy ten z sernika Bailey’s, czyli pokruszone blenderem czekoladowe ciastka z dodatkiem masła. Nie musimy go piec, wystarczy jak stężeje w lodówce. Na ciastkowy spód wylewamy masę serową.

sernikzimno2

sernikzimno6

Jutro w ramach brutalnego przełamania smaku – śledzie pod pierzynką :-)

sernikzimno7

{ 9 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Patyska Marzec 18, 2013 o 4:36 pm

Ależ cudo…

Odpowiedz

Natasza Marzec 18, 2013 o 4:58 pm

i błysk robota. Dzieciaki chciały mi pomóc, ale sernik był już w lodówce :-)

Odpowiedz

gin Marzec 20, 2013 o 5:36 pm

Serniki na zimno są tak proste w przygotowaniu, że szok. A smakują bosko :) Kokosowy musiał pachnieć pięknie :)

Odpowiedz

Natasza Marzec 20, 2013 o 6:18 pm

Niebiańsko :-) Polecam też cytrynową wersję.

Odpowiedz

marta Kwiecień 17, 2014 o 11:55 pm

Nie przypuszczałam, że na tym blogu przeczytam kiedyś przepis zawierający białą czekoladę ;)

Odpowiedz

Monika Kwiecień 18, 2014 o 7:26 am

Ja też!;-) Ale Marta przysięgam, że Natasza (to jej przepis) też powoli przechodzi na jasną stronę;-)

Odpowiedz

Marta Kwiecień 18, 2014 o 1:04 pm

Jasną stronę czekolady, hihi. Przepis super, ale ten element wywalam :-)

Odpowiedz

pieczarkamysia Kwiecień 20, 2016 o 10:00 am

Bardzo fajny przepis. Prosty do wykonania, ale naprawdę wyszło smacznie ;-))

Odpowiedz

Monika Kwiecień 26, 2016 o 9:06 pm

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: