Kasza z pieczonymi burakami

przez Monika w dniu 23 listopada 2015 · 0 odpowiedzi

kasza z burakamiPrzymroziło. W ostatniej chwili ogarnęłam ogród, doniczki zadołowane, borówki obsypane korą. Jarmuż zostawiam. Wytrzyma mrozy, a do tego ładnie w nim wygląda odwiedzający nas ostatnio bażant.

Tak, przymroziło. Dlatego ulubiona sałatka to na obiad za mało. Żołądek żąda czegoś bardziej treściwego, najlepiej w temperaturze wyższej, niż pokojowa. Hmmm. To może ulubiona sałatka z dodatkami na ciepło? Jedna z moich ulubionych to ta z pieczonymi burakami. Gdyby tylko rukolę podmienić na lekko blanszowany szpinak i dodać gorącą kaszę gryczaną? Baaardzo fajny obiad!

Kasza gryczana z pieczonymi burakami

Buraki to jedyny czasochłonny element tej układanki. Jeśli Wasz obiad musi powstać w maksymalnie 20 minut, to buraki można upiec dzień wcześniej. Zapakowane w folię alu całe buraki wrzucamy do piekarnika: 200 st. C, ok. 55-60 minut. Reszta to jeszcze większy banał. Nie podam ilości, bo w tym daniu nie mają krytycznego znaczenia.

kasza z burakami- kasza gryczana

- szpinak liściasty świeży

- pestki dyni (dużo!)

- twardy ser dojrzewający mieszany lub pleśniowy kozi lub biały kozi - starty na grubych oczkach lub pokrojony dość drobno

- ostropest plamisty mielony (na 3 woreczki kaszy łyżka płaska)

- sól

Szpinak blanszujemy minutę we wrzącej wodzie. Odcedzamy, dorzucamy do gorącej kaszy wraz z serem. Szybko mieszamy. Wykładamy na talerze, dodając pokrojone pieczone buraki (obrane oczywiście). Posypujemy obficie prażonymi pestkami dyni (na suchej patelni podgrzewamy aż zaczną się rumienić). I tyle. Można jeszcze machnąć ciut sera na wierzchu. Pycha!

A jeśli ktoś bardzo tęskni za smakiem sałatki, to można dodać też sos. W równych proporcjach: oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, miód (najlepiej gryczany), musztarda.

I już:-) Nie licząc piekących się godzinę buraków, taki obiad naprawdę chwila moment.

Smacznego!

Monika

kasza z burakami

kasza z burakami

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: