Jarmuż zapiekany z serem i orzechami

przez Monika w dniu 13 stycznia 2014 · 3 odpowiedzi

jarmuż zapiekany z seremŻywieniowa wariatka zorientowała się w połowie stycznia, że nic sobie noworocznie nie postanowiła. Powiało nudą. Co by tu wykombinować, żeby poczuć dreszczyk emocji? Hmmm. To musi być coś niebanalnego. Wiem! Chcę być młodsza! Chcę się w roku 2014 odmłodzić! To jest to!

W celu realizacji postanowienia noworocznego chciałam po małej przerwie powrócić do biegania. Jak wiadomo, właśnie dzięki regularnemu uprawianiu sportu odnawiają się komórki macierzyste. Tylko że droga obok domu została ostatnio opisana w lokalnej prasie (zbyt duże słowo, raczej „prasce”;) jako nadająca się raczej dla czołgów, niż dla ludzi. Rzeczywiście, jogging w kaloszach w gęstej brei jest pomysłem z gatunku abstrakcyjnych. Choć mięśnie ud zapewne pracują wówczas na najwyższych obrotach.

jarmuż przepisW celu osiągnięcia NATYCHMIASTOWEGO efektu odmłodzenia zapisałam się na siłownię i rozpoczęłam treningi na rowerku stacjonarnym. Tak. Siłownia odmładza baaardzo szybko. 20-letni trenujący tam chłopacy mówią do mnie „cześć”! Nie „dzień dobry”, nie wymijające „witam”, ale właśnie „cześć”! Poczułam się jak dwudziestolatka:-) Czy komuś z Was równie szybko udało się zrealizować noworoczne postanowienie?!

A drugie maleńkie postanowienie mam takie, żeby szybko zrzucić zimowe i poświąteczne fałdki. Na razie podjęte zostały kroki dwa, które i Wam polecam:

  1. Do sklepu idę piechotą. W zależności od tego ile zjadłam i ile mam do spalenia, wybieram sklep w promieniu od 1,5 do 2,5 km od domu. Regularne zakupy bardzo odchudzają. Serio.
  2. Nie podjadam. Więc jeśli mam ochotę na coś zwykle traktowanego jako przekąska między posiłkami, to rozbudowuję ją tak, żeby zastąpiła jeden posiłek. Cały. Dlatego gdy poczułam ssanie na plaster pleśniowego sera, dodałam do niego garść porwanych liści jarmużu, odrobinę orzechów i tak powstała syta, pyszna kolacja. (Oczywiście porcja na zdjęciu dla dwóch osób – dla mnie jeden kawałeczek serka)

Jarmuż zapiekany z serem i orzechami

jarmuż przepis3Potrzebne nam będą:

- kilka liści jarmużu

- 1-2 małe krążki sera pleśniowego

- łyżka mielonych orzechów włoskich

- łyżeczka oleju rzepakowego

Liście jarmużu umyć i bardzo dokładnie osuszyć (ja po prostu wycieram czystą ścierką). Wyciąć z nich środkowe twarde łodyżki, porwać na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem. Na nich układać plastry sera (lub jak u mnie połówki krążków), ale nie zupełnie jeden obok drugiego, tylko zostawiając także jarmuż odkryty, żeby mógł się przypiec i stać chrupiący. Całość posypać, szczególnie kawałki sera, posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok. 7 minut. Ser musi zacząć delikatnie „bulgotać”, a brzegi liści jarmużu lekko zbrązowieć. Natomiast zielsko schowane pod serkami pozostanie miękkie. Sprytne, szybkie i pyszne danie. Jarmuż najbardziej lubię właśnie w takim wydaniu.  

{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

paula Styczeń 13, 2014 o 10:11 am

Gdzie kupujecie jarmuż? Jestem z Rzeszowa i ostatnio nigdzie go nie widzialam, może słabo szukam ;)

Odpowiedz

Monika Styczeń 13, 2014 o 9:05 pm

Ja mieszkam w Murowanej Goślinie i tutaj tez mam problem z niektórymi produktami, ale to niewielkie miasteczko. Kupiłam sobie zapas w Poznaniu, na Placu Wielkopolskim. W niektórych miastach podobno bywa w marketach Auchan. Na przyszły rok zamierzam byc niezależna… kupiłam 3 paczki nasion;-)

Odpowiedz

paula Styczeń 14, 2014 o 12:21 am

Dobry pomysł, też nasionka zakupie ;)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: