Jarmuż z pomarańczą i cynamonem

przez Monika w dniu 29 grudnia 2014 · 3 odpowiedzi

 jarmuż z pomarańczą1 Po świętach mam zszargane nerwy.

Po pierwsze dlatego, że moje starsze dziecię niestety załapało, że gwiazdor (zwany w innych częściach Polski Mikołajem) to ściema, oraz że 3 lata temu coś się mocno pomyliło naszemu sąsiadowi Wojtkowi, który zaczął wówczas nosić czerwone ciuchy i pokrzykiwać „ho ho ho!”. Ups. W dodatku mała paskuda wymyśliła sobie, że od Wigilii będzie okupowała choinkę tak, żeby nawet mysz się nie prześlizgnęła! Musiałam się wspiąć na wyżyny dyplomacji i negocjacji, zwanych popularnie przekupstwem. Dzięki temu Martyna zechciała w odpowiednim momencie udawać, że naprawdę warto pójść do innego pokoju i wypatrywać przez okno gwiazdora, a przede wszystkim, żeby namówiła na to Majkę.

Po drugie. Nie wiem ile waży po świętach żywieniowa wariatka, bo pełny brzuch uniemożliwia schylenie się i zerknięcie na wyświetlacz wagi, który znajduje się zwykle pomiędzy stopami.

Generalnie powinnam wypić wiadro melisy. Ale ponieważ jej nie cierpię, to popijam pokrzywę na zmianę z czystkiem, a jeść zamierzam w najbliższym czasie wyłącznie jarmuż. Zwłaszcza, że właśnie zaczął się najlepszy sezon na te liście, bowiem po pierwszych przymrozkach tracą one gorycz i najlepiej smakują. Idealna podstawa pożywienia, aby wyczyścić sumienie po świątecznym obżarstwie.

Sałatka z jarmużu z pomarańczami i cynamonem

Pyszna! Owoce to najlepszy sposób, żeby uczynić jarmuż jadalnym, a nawet smacznym. Inna wersja była tutaj.

jarmuż z pomarańczą2Poniższe proporcje traktujemy oczywiście jako wyjściowe i można je - w zależności od liczby osób - zwielokrotnić.  Ja miałam akurat jarmuż „czerwony” (ładniej się komponował), mocno karbowany, ale równie dobrze można użyć zielonego.

- szklanka drobno pociętych liści jarmużu

- jedna słodka pomarańcza

- łyżka soku z cytryny

- 2 szczypty cynamonu

Umyte liście jarmużu układamy w stosik i tniemy na cienkie paseczki. Wrzucamy do miseczki, dolewamy sok z cytryny i mieszamy oraz zdecydowanie ugniatamy dłonią. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki, następnie kroimy na dość drobne kawałki. Mniej więcej połowę dorzucamy do jarmużu i znów mocno ugniatamy, aby liście miały szansę „wypić” pomarańczowy sok. Dorzucamy odrobinę cynamonu, mieszamy, wykładamy do miseczki, dekorujemy pozostałymi kawałkami pomarańczy. 

jarmuż z pomarańczą

{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

foodmania Grudzień 29, 2014 o 6:03 pm

prosto i zdrowo, a jednak nietypowo! :)

Odpowiedz

Monika Grudzień 30, 2014 o 8:36 am

W dodatku pysznie.:-) Nawet dzieci jadły! Nataszy Filip w sobotę sam sobie nakładał, moja Majka w niedzielę też się złamała:-)

Odpowiedz

Marta z Dietmap Styczeń 5, 2015 o 12:11 pm

Zgadzam się, że bardzo pysznie. Ogólnie od kilku miesięcy stałam się wielką fanką jarmużu. Jest wiele ciekawych przepisów, gdzie można go wykorzystać, a podobno jest naprawdę bardzo zdrowy i antyrakowy :)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: