Jagodowy placek z kokosową kruszonką

przez Natasza w dniu 23 czerwca 2014 · 3 odpowiedzi

Szału jagodowego ciąg dalszy. Po pierogach z jagodami przyszedł czas na jagodowy placek. Mokry, mięciutki z chrupiącą kokosową posypką. Zniknął błyskawicznie podczas podróży do Holandii na czterodniowy wypad kempingowy. Obiecałam, że upiekę na miejscu drugi, na szczęście zainteresowanie plackiem szybko ustąpiło miejsca zębom prehistorycznych rekinów.

Otóż w rezerwacie Het Zwin po belgijskiej stronie granicy lub kierując się w drugą stronę – za plażą Cadzand-Bad w Zwarte Polder (Holandia) znaleźć można skamieniałe zęby prehistorycznych rekinów. To główna atrakcja tutaj, bo zęby pochodzą głównie z eocenu i oligocenu (55-23 mln. lat temu ) !!!!! Gdy dziecięcie potwory usłyszały o czarnych kłach, natychmiast wskoczyły na rowery i pognały w stronę plaży. Nie było budowania zamków, zabaw z piłką, nawet latawiec nikogo nie interesował. Po 3 dniach intensywnych poszukiwań, w końcu udało się!!! Każde znalazło około 12 zębów, z których mają powstać naszyjniki. Dopiero w drodze powrotnej przypomniało im się, że dawno nie jedli ciasta.

- Zrobię w domu. Żeby uczcić zębowe znalezisko – obiecałam.

A zatem na przepyszny jagodowy placek potrzebujemy:

  • 350 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 180 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • 50 g wyropu z agawy
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 400 g jagód

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiać. W mikserze utrzeć masło, stopniowo dodając do niego cukier oraz syrop z agawy. Dodać jajka oraz jogurt i dalej ucierać. Na koniec dodawać w ratach mąkę na przemian z mlekiem, aż do połączenia się składników.  Wsypać jagody i całość wymieszać. Kruszonkę robimy ze 150 g mąki, 50 g masła, 100 g cukru i trzech czwartych szklanki wiórków koskosowych. Całość zagniatamy aż powstanie kruszonka.

Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180?C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

IMG_2168

{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

~suzana Czerwiec 23, 2014 o 4:11 pm

PYSZNOŚCI -UWIELBIAM JAGODY;)

Odpowiedz

magma Czerwiec 23, 2014 o 10:43 pm

świetnie wygląda aż ślinka cieknie:)

Odpowiedz

Kinga Czerwiec 28, 2014 o 6:42 pm

Zachęcona opisem, przepisem i zdjęciami upiekłam w wersji z czarną porzeczką. Troszkę zmodyfikowałam proporcje, wyszło bardzo dobre! Polecam, aby poczuć smak lata :)

Ja dopiero zaczynam przygodę z blogowaniem, ten przepis to dopiero mój drugi wpis. Mam nadzieję, że wystarczy mi zapału na dłuższy czas :) Pozdrawiam!

http://www.kuchennerecepty.blogspot.com/

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: