Jaglanka z kardamonem, gruszką i jeżynami

przez Monika w dniu 21 października 2015 · 5 odpowiedzi

jaglanka z kardamonem3Dawno, dawno temu, w ubiegłym stuleciu, żywieniowej wariatce błąkała się po głowie naiwna myśl, że jeśli kiedyś będzie matką, to na sto procent idealną. Z pogardą będzie też traktować każdego rodzica idącego na łatwiznę, płacącego dziecku, byle by posprzątało pokój lub zajęło się sobą.

Życie zweryfikowało naiwne dziewczęce mrzonki. Dziś płacę krnąbrnym królewnom za… jedzenie czosnku. Żeby zachować resztki godności płacę fasolkami. Laski je zbierają do małych słoiczków, a jak się takowy zapełni, mamusia wykręca portfel. Muszę! Czosnek nas ratuje, gdy tylko pojawia się jakiekolwiek „psiko kaszlo katarzenie”. A Majka go nienawidzi. Za to kocha fasolki…  zbierać oczywiście i zamieniać je w stosownym momencie na kucyki.

Poza czosnkiem przyładowałam jesienią w naszej diecie z przeciwzapalnym cynamonem (o tym już pisałam), imbir ładuję w ilościach potężnych do zielonej herbaty, a poza tym coraz bardziej lubimy się z kardamonem. Tenże jest przydatny właśnie we wszelkiego rodzaju infekcjach, ponieważ chroni organizm przed wirusami, bakteriami, grzybami i pleśniami. Wyobraźcie sobie w obleśnie zimny i deszczowy jesienny poranek miseczkę gorącej jaglanki, aromatycznej, z kardamonem, gruszką i jeżynami…

Jaglanka z kardamonem, gruszką i jeżynami

jaglanka z kardamonem2- szklanka jaglanki

- 2 gruszki, spore

- łycha miodu (lub do smaku więcej, ewentualnie może być także ksylitol)

- łyżka oleju kokosowego

- pół łyżeczki (ale takie solidne) kardamonu

- jeżyny (mogą być mrożone i ja właśnie takie dorwałam)

Jaglankę płuczemy kilka razy (nalewamy zimną wodę z kranu do garnka z jaglanką, merdamy, zlewamy wodę z pianą i znów dolewamy wody…). Do wypłukanej dolewamy niepełne 2 szklanki wody. Gotujemy ok. 17 minut. Dorzucamy gruszki starte na tarce o grubych oczkach, sypiemy kardamon, wrzucamy miód. Merdamy. Kosztujemy i jeszcze w miarę potrzeby odrobina miodu lub kardamonu. Gorącą nakładamy do miseczek, na wierzchu układamy jeżyny - można nawet zamrożone, rozgrzeją się na gorącej jaglance ekspresowo.

Takie śniadanko jest genialne. Ciepła jaglanka idealna właśnie na śniadanie, odśluzowuje organizm teraz, gdy smarkamy i charczymy. Koi układ pokarmowy, odkwasza. Działanie kardamonu wspomniane wyżej, do tego miód, którego działanie przeciwkaszlowe w badaniach dogoniło syropy. I jeszcze jeżyny z kwasem elagowym, czyli tym, który przegania niektóre typy nowotworów.  A w dodatku znalazłam badania, że kardamon przyspiesza przemianę materii, więc nasze śniadano okazuje się idealne pod każdym względem!  Smacznego!

Monika

jaglanka z kardamonem

jaglanka z kardamonem4

{ 5 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Rebel Październik 21, 2015 o 9:37 pm

Szklanka jaglanki? Obstawiam, ze chodzi o kaszę, bo są przecież tez płatki jaglane.
Powinnaś to dokładniej sprecyzować dla nieogarniętych osób.
I tak bym zjadła.

Odpowiedz

Monika Październik 22, 2015 o 7:55 pm

Tak, chodzi o kaszę jaglaną. O kaszy jaglanej często się mówi „jaglanka”, natomiast jeszcze się nie spotkałam, żeby ktoś „jaglanką” nazywał płatki, więc mam nadzieję, że nikogo nie wprowadziłam w błąd:-) Ale postaram się pisac precyzyjniej, żeby było na sto procent wiadomo od razu:-)

Odpowiedz

sabina Maj 27, 2016 o 2:58 pm

bardzo dobre

Odpowiedz

sabina Maj 27, 2016 o 3:00 pm

zarombiste takie smaczne że nie wiem co powiedzieć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz

Monika Czerwiec 2, 2016 o 9:19 pm

:-))))))) Bardzo się cieszę:-) też uwielbiam! Pozdrawiam!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: