Genialna granita odmładzająca!

przez Monika w dniu 8 lipca 2013 · 7 odpowiedzi

granita zielona herb1Ta ostatnia akcja z krojeniem jabłecznika nożem upapranym czosnkiem (gdyby ktoś chciał nadrobić, to zapraszam tutaj) przeraziła żywieniową wariatkę totalnie. To nie jest normalne, żeby w tym wieku robić takie głupoty. Moja babcia Marianna, mając dwa razy tyle lat, była bardziej kumata. To znak, że na wszelki wypadek trzeba zadbać o naszą blogową zakładkę „zdążyć przed Alzheimerem”.

Na to, czy za 30-40 lat będziemy chować telefon do lodówki pracujemy już teraz – 75 proc. przypadków otępienia ma związek ze stylem życia. Znacznie częściej Alzheimer występuje w krajach, w których właśnie styl życia – delikatnie mówiąc – nie jest uznawany za sprzyjający zdrowiu. Można oczywiście emigrować do Afryki bądź np. Indii (najniższy odsetek chorych), ale chyba jednak łatwiej zmienić tryb życia i wzgardzić zachowaniami uznawanymi za zwyczajne w naszej szerokości geograficznej: paleniem papierosów, żarciem przetworzonych syfów, mięcha i cukru, płaszczeniem tyłka przed telewizorem.

Czynniki ryzyka zresztą podobne jak dla innych chorób cywilizacyjnych, czyli jeśli nie zgładzi nas rak albo zawał, to wkrótce nie będziemy pamiętać z czego się tak cieszymy.

Wśród osób otyłych ryzyko wystąpienia w podeszłym wieku otępienia jest prawie dwukrotnie wyższe, niż dla osób szczupłych. Zatem dość biadolenia. Co może zminimalizować ryzyko? Ruch + zaprzestanie palenia + regularnie pochłaniane:

- warzywa i owoce (ryzyko spada o 30 proc. – bo działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, niwelujące wpływ stresu)

- czerwone wino (Resweratrol!  Ale do dwóch lampek dziennie, czyli dopóki pamiętamy po co pijemy;-)

- kurkuma (silne działanie przeciwzapalne)

- zielona herbata (najsilniejsza broń, bo regularne picie 2 kubków dziennie – ale tych zawierających odpowiednie składniki, a nie marketowa chińszczyzna  – zmniejsza ryzyko wystąpienia o 60 proc!). Więcej o zaletach zielonej herbaty tutaj.

Tylko jak pić zieloną herbatę w takie upały? Mam pewien pomysł.

Granita brzoskwiniowa z zieloną herbatą

granita zielona herb2- 3 dojrzałe brzoskwinie

- 150-200 ml bardzo silnego naparu z zielonej herbaty (studzimy)

- 2 woreczki z lodem

- 1,5 łyżki syropu z agawy

Obrane brzoskwinie miksujemy na gładki mus. Lód kruszymy na drobinki i miksujemy wraz z musem, herbatą i syropem. Podajemy od razu. Siorbiemy. Koniecznie;-)

Granity to moim zdaniem wynalazek wprost genialny! Zmiksowany lód z dodatkami smakowymi, czyli coś więcej niż napój, lżejsze niż intensywny sorbet. Można (dodając więcej lodu, a mniej składników płynnych) osiągnąć konsystencję do pałaszowania łyżeczką. Ja lubię półpłynne, do siorbania na tarasie w fantastycznie upalne, skwarne, roztopione w słońcu dni. A z dodatkiem zielonej herbaty taki deser do antyoksydacyjna bomba lepsza niż połowa aptecznych suplementów. W wersji osłodzonej, jak ta, bardzo chętnie zjedzą także dzieci (chyba niezły zamiennik dla tego wodnistego zmrożonego syfu z barwnikami w plastikowych woreczkach?).

granita zielona herb3

embed_zPxaETXlG6vBiJA7bzXySUgpsSB87Azz
embed_afaSZRuZENy7wks1k99UEKpJC1CfzQzzembed_BMXxFsifKnoILN4pMQDpFSmP268GKgzz

{ 7 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Paulina Lipiec 8, 2013 o 11:47 am

Fantastyczny artykuł , a granita jeszcze lepsza :) koniecznie muszę wypróbować , pozdrawiam !

Odpowiedz

Monika Lipiec 8, 2013 o 11:52 am

Dziękuję:-) Ja jestem fanką granity i testuję kolejne smaki, przy czym oczywiście dodatek zielonej herbaty obowiązkowy;-) pozdrawiam

Odpowiedz

Jagienka Lipiec 8, 2013 o 12:31 pm

mialam ostatnio identyczną akcję z nożem – troszkę dziwnie smakuje sernik na zimno z posmakiem czosnkowym ;-)

http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

Odpowiedz

Monika Lipiec 8, 2013 o 2:21 pm

Ufff, nie jestem jedyna zakręcona. ;-)))))))

Odpowiedz

Qchenne-inspiracje, Małgosia Lipiec 8, 2013 o 3:47 pm

Pycha ! Wypiję 3 szklanki !!!

Odpowiedz

Anita Lipiec 8, 2013 o 6:08 pm

Wypijam natychmiast, gdyż nie ma w nim
mleka ani jogurtu!:)

Odpowiedz

Marta Lipiec 6, 2014 o 9:22 pm

Świetny przepis, jutro robię :) ciekawe, jak będzie smakowała ta granita ze sproszkowanym białkiem konopnym,,, Właśnie szukam sposobów na jego podanie, bo ciężko wlewać w siebie koktajle owocowe z nieustającym entuzjazmem ;)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: