Frytki z batatów

przez Natasza w dniu 22 października 2014 · 4 odpowiedzi

IMG_2278

Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby frytek. Niestety te kupione, często smakują nie tylko ziemniakiem, ale i podłym tłuszczem. W ubiegłym roku w jednej z nadmorskich miejscowości kupiłam Filipowi wyżebraną porcję frytek.

- Fuj – powiedział po chwili.

Olga też spróbowała.

- Ohyda – potwierdziła.

Postanowiłam przekonać się dlaczego i też zjadłam. Aż mną wstrząsnęło. Frytki z pewnością nie smakowały ziemniakiem, tylko najpodlejszą rybą. Pływały pewnie beztrosko w tłuszczu z pięciu sezonów, w którym wcześniejszy właściciel smażył dorsza, bądź flądrę. I dlatego frytki najchętniej robię sama. A te z batatów mają dodatkową zaletę, że są zdrowsze, choć słodkie!

IMG_2273

Potrzebujemy:

2-3 bataty

oliwę z oliwek

sól

Bataty kroimy w paseczki, następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Jeśli ktoś lubi frytki bardziej chrupiące może dodatkowo posypać je mąką kukurydzianą lub papryką w proszku. Pieczemy około 25-30 minut w 190 stopniach. Gotowe! Do frytek świetnie pasuje jogurtowy sos ziołowy.

IMG_2275

IMG_2280

 

{ 4 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Qchniazdrowia/pl/blog Październik 22, 2014 o 9:18 am

Jem często, ale w wersji na pikantnie z duża ilością przypraw:)

Odpowiedz

foodmania Październik 22, 2014 o 7:02 pm

a ja bardzo lubię bataty :)

Odpowiedz

natalka Maj 27, 2016 o 2:55 pm

zgadzam się z odpowiedzią o jedną wyżej eż wolę takie mleko

Odpowiedz

sabina Maj 27, 2016 o 2:56 pm

no niezłe ale wole mleko z owocami

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: