Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu

przez Natasza w dniu 17 sierpnia 2013 · 0 odpowiedzi

festiwal5

Lepiej trafić nie mogłam! Cztery dni i stragany ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski oraz wielu krajów Europy i świata! Obżarstwo, smakowanie, próbowanie i podglądanie kulinarnych inspiracji!

Były poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju. A do tego bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory, słodki sękacz czyli kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz najróżniejsze wina. Ta daaam!!! Mój brzuch skowyczy, ale co tam. To w sumie TYLKO cztery dni.

Zaczęłam od tradycyjnej smażonej kiełbasy z  musztardą! Zawsze taką kupowała mi Mama na jarmarkach.

festiwal1

Potem dorwałam smażonego oscypka z żurawiną…

festiwal

Korycińske sery z czarnuszką, lubczykiem, suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem…

festiwal2

I wreszcie pieczona kaszanka z kaszą gryczaną! Monia mnie zabije, jak to zobaczy ;-)

festiwal3

Jutro planuję dalszą degustację! Widziałam marynowane szparagi i bryndzę z koziego mleka!

festiwal4

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: