Faszerowane jabłka – Chilifiga gotuje dla Zwierciadła

przez Natasza w dniu 21 sierpnia 2014 · 0 odpowiedzi

Jeśli macie ochotę na większą ilość naszych przepisów – zapraszamy do wrześniowego numeru magazynu Zwierciadło, gdzie przez kolejnych parę miesięcy trochę sobie pogotujemy. Na początek – jabłka. Nie dość, że politycznie wskazane jest, aby je zajadać, to na dodatek są skandalicznie zdrowe. W jabłku zamknięty jest nie tylko smak, ale i całe mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Pektyny zasilają nasz organizm w energię i oczyszczają z substancji trujących. Krzem ma zbawienny wpływ na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, a witamina C walczy z chorobami i przeziębieniem. Idealny owoc na jesień i zimę.

W Zwierciadle znajdziecie cztery przepisy: na faszerowane jabłka, przepyszne racuchy na mące kasztanowej (moje najnowsze odkrycie), jabłkowe masło oraz wegańskie crumble jabłkowo-śliwkowe.

Na początek proponuję faszerowane jabłka – ale nie na słodko, tylko raczej pikantnie. Komosą, kozim serem, suzonymi pomidorami i czosnkiem. Moje dwa dziecięce potwory najpierw obwąchały całość, ale w końcu ze smakiem zjadły i uznały, że komosa ryżowa smakuje im nawet bardziej niż kuskus.  A po resztę przepisów, zapraszam do Zwierciadła – warto dla samych zdjęć, które robił Rafał Masłow i przepięknych stylizacji Asi Gwis (tutaj jej blog, gdzie również znajdziecie co nieco o jabłkach :-) ).

A już za miesiąc…. A, nie, nie zdradzę – zobaczycie sami :-)

Jabłka pieczone, faszerowne komosą ryżową, kozim serem oraz suszonymi pomidorami

kilka jabłek (5-6)

150 g sera koziego typu feta

kilkanaście suszonych pomidorów

120 g komosy

2-3 łyżki oliwy z oliwek

2-3 ząbki czosnku

Komosę ugotować w  lekko osolonej wodzie. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki, ser rozkruszyć, czosnek przecisnąć przez praskę. Z komosy, pomidorów, fety, czosnku oraz oliwy przygotować farsz. Doprawić pieprzem i solą. Z jabłek odciąć wierzchy, wydrążyć środki i dodać cząsteczki owocu do farszu. Całość dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek. Przykryć „czapeczką” z jabłka. Owoce włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: