Faszerowana dynia z sosem czosnkowym i kaszą bulgur

przez Natasza w dniu 14 października 2013 · 1 odpowiedź

dynia3

Sezon dyniowy w pełni! I bardzo dobrze, bo to absolutnie doskonałe, smaczne i zdrowe warzywo. A im efektowniej podane, tym większa szansa, że polubią ją również nasze dzieci. Moje uwielbiają zupę dyniową. W ten weekend dla odmiany dostały faszerowane dynie i uznały, że ta forma też im odpowiada. Zwłaszcza, że później wykorzystały dyniowe miseczki i zrobiły z nich łóżeczka dla pluszaków. Nie muszę oczwiście mówić, że pluszaki są od stóp do głów uwalone na żółto, lekko przemoczone i powoli zaczynają cuchnąć. Dzisiaj – mimo ostrych protestów, że robię im krzywdę – wylądowały w pralce. A miseczki dyniowe w kompostniku. W zamian za to – po południu czeka nas wydrążanie wielkich dyni i – jak oznajmił Filip – zrobienia im „okrutnych ryjów”.

- Jak bardzo okrutnych? – pytam

- Muszą odstraszyć kominiarza.

Nie wiem czemu akurat kominiarza, ale zrozumiałam, że musimy się bardzo postarać.

dynia2

Tymczasem na faszerowane dynie potrzebujemy:

* dynię piżmową

* 300 g mięsa mielonego drobiowego zmieszanego z wołowym

* jedną, dużą, słodką cebulę

* czerwoną paprykę

* jeden pomidor

* 2 ząbki czosnku

* sól, pieprz

* gałkę muszkatołową

* odrobinę metaxy (opcjonalnie oczywiście, choć odparowana metaxa dzieciom nie zaszkodzi :-)

* oliwę z oliwek

* 100 g utartego parmezanu

Dynię przepoławiamy i wydrążamy, pozostawiając około 1,5 cm brzeg. Pestki wyrzucamy, a miąższ przesmażamy z posiekaną cebulką na patelni, dodając odrobinę masła. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do dyniowego miąższu razem z wyciśniętym czosnkiem, mięsem mielonym, przyprawami oraz oliwą z oliwek (3-4 łyżki). Na koniec dodajemy 2-3 łyżki metaxy i całość dusimy, aż mięso się dobrze przesmaży. W tym czasie obgotowujemy połówki dyni (około 10 minut), żeby środek i skórka trochę zmiękły. Do przestudzonych dyni nakładamy farsz, posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku około 25 -30 minut w 200 stopniach (góra-dół). Całość serwujemy z kaszą bulgur oraz domowym sosem czosnkowym (200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki kwaśnej śmietany, dwa ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, sól, pieprz).

dynia5

dyniakacja

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

jula Październik 14, 2013 o 7:38 pm

to chyba najsmaczniejsza kasza, mniam!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: