Dynia pieczona na szpinaku, z kozim serem

przez Monika w dniu 25 września 2014 · 0 odpowiedzi

dynia pieczona na szpinakuMamy w naszym miasteczku pewnego pozytywnego świra. Nazywa się Andrzej Ludzkowski i trzy lata temu wpadł na pomysł, że będzie biegał bez przerwy 12 godzin na stadionie, aby tym przyciągnąć uwagę ludzi. A ludziska mają przychodzić, rozdziawiać pyski w zachwycie, a kieszenie „rozdziawiać” w celu wydobycia pieniążków.

Bo akcja ma na celu to drugie - wydobycie forsy, na potrzebujących, bardzo konkretnych potrzebujących. Pomysł mega.

Żeby było weselej, tenże Andrzej zachęca do wspólnego biegania wokół stadionu. Można także iść, a nawet jeździć na rowerze. I wiecie co? To jest zaraźliwe! Byłam i widziałam. Na stadion przychodzili różni ludzie. Z ciekawości. A w końcu atmosfera udzielała im się na tyle, że lądowali na bieżni! Pani w białych spodniach i lakierkach biegła dzielnie przez kałuże. Pan w kombinezonie wprost z motoru też nie był w stanie sobie odmówić. Ale hitem była orkiestra dęta! Tak. Orkiestra, która miała przygrywać dla umilenia czasu biegaczom i widzom wypadła na stadion i wszyscy potruchtali. Z trąbami w dłoniach…

Po co o tym piszę? Z dwóch powodów. Po pierwsze tak sobie pomyślałam, że takie zaraźliwe bieganie to by był mega sposób na odchudzanie! Andrzej zrzucił w jeden dzień 4,5 kg (ale on przebiegł prawie dwa maratony). Po drugie dlatego, żebyście za rok przyjechali zobaczyć biegająca orkiestrę. IV 12-Godzinny Bieg Charytatywny będzie, podobnie jak w tym roku, w trzecią sobotę września. Przypomnę Wam jeszcze!

Dynia pieczona na szpinaku, z kozim serem

dynia pieczona na szpinaku- 3 garście świeże szpinaku

- kawałek dyni – wielkość w zależności od wielkości naczynia, można kupić dużo, a jak zostanie, to następnego dnia powtórka, bo pyszności!

-  1-2 łyżki pestek dyni

- plaster sera koziego dojrzewającego

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 3 szczypty tymianku

Sos: łyżeczka musztardy (rosyjska lub sarepska), łyżeczka octu winnego, łyżeczka miodu, dwie łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

Szpinak myjemy, strząsamy nadmiar wody (ale nie suszymy), układamy liście w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na szpinak wrzucamy kawałki dyni. Skrapiany je olejem. Posypujemy tymiankiem. Pieczemy w temp. 200 st. C (dolne i górne grzałki) ok. 15-20 minut. W zależności od tego jak duże kawałki dyni ukroiliśmy. Po prostu sprawdzamy widelcem, żeby dynia była miękka, ale nie może się zamienić w dyniową marmoladę. Wystawiamy z piekarnika. Posypujemy pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni. Na to układamy cienkie paski koziego sera. Polewamy sosem zrobionym z musztardy, miodu, octu winnego i oliwy. 

Wcinamy. Następnie zakładamy sportowe buty i idziemy pochodzić lub pobiegać!:-)

dynia pieczona na szpinaku

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: