Duszona wołowina w cynamonie z daktylami i winogronami

przez Natasza w dniu 31 maja 2013 · 0 odpowiedzi

tajinerind9

Cynamon w kuchni kojarzy nam się głównie ze świętami i wypiekami. Nic bardziej mylnego. Ta aromatyczna przyprawa doskonale sprawdza się również w połączeniu z bardziej wytrawnymi smakami. A przy okazji jest sprawdzonym afrodyzjakiem, łagodzi również dolegliwości trawienne i zapobiega nudnościom oraz wzdęciom. Dzisiaj cynamon połączy się z wołowiną.

tajinerind

Zapragnęłam krwi i mięsa, kiedy po raz kolejny w MAJU obudził mnie deszcz i potępieńcze wycie wiatru. Słońce najwyraźniej mnie nie lubi i zwiało gdzieś do innych krajów. W jednej z rysunkowych bajek o kapitanie Klipperze, ów kapitan notuje w dzienniku pokładowym: „Pogoda. Bez sensu”. Doskonałe podsumowanie. W tej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jak uduszenie woła, doprawienie go egzotycznymi przyprawami i pożarcie  przy nagrzanym kominku!!! Tak, musiałam napalić w piecu, by poczuć majowe ciepło. Nie wiem czy cynamon pomógł mi na wzdęcia, ale przynajmniej odrobinę poprawił humor. To naprawdę nietypowe, ale wyjatkowo oryginalne połączenie. Przepis pochodzi z księgi marokańskich przepisów na tajine.

Potrzebujemy:

750 g miękkiej wołowiny pokrojonej w kostkę

3 cebule

garść daktyli (bez pestek)

1 dużego batata

garść winogron

puszkę ciecierzycy

łyżeczkę cynamonu plus laskę cynamonu

3 goździki

5 kulek ziela angielskiego

3 kulki jałowca

pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól

4 łyżki oliwy z oliwek

200 ml bulionu wołowego

 tajinerind6

Ziele angielskie, goździki, jałowiec rozdrobnić w moździerzu, dodać oliwę z oliwek, cynamon oraz pieprz kajeński i dokładnie wymieszać. Marynatę dokładnie wsmarować w mięso i zostawić na godzinę w lodówce (można też zrobić to dzień wcześniej – zapachy i smaki lepiej się wtedy przemieszają i mięso będzie bardziej aromatyczne). Zamarynowane mięso solimy i wrzucamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy bulion wołowy i wstawiamy pod przykryciem na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie kroimy w kostkę batata, winogrona przekrawamy na pół, z daktyli usuwamy pestki, cebulę kroimy w piórka. Po godzinie dorzucamy do mięsa batata, laskę cynamonu i dusimy kolejne pół godziny. Następnie dorzucamy daktyle, cebulę, winogrona oraz ciecierzycę i dusimy ostatnie 20 minut. Jeśli mamy duży garnek żeliwny lub garnek tajine ? całość można udusić na kuchence (nie trzeba w piekarniku).

tajinerind3

tajinerind1

Całość posypujemy świeżą, zieloną kolendrą lub natką pietruszki

tajinerind8

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: