Domowy grzaniec z cynamonem i pomarańczami

przez Natasza w dniu 17 grudnia 2014 · 2 odpowiedzi

IMG_3296

W tym roku obiecałam sobie, że upiekę pierniczki tylko raz, ale za to z kilograma mąki i będę miała spokój. Niestety… Po tygodniu zawartość puszki z pierniczkami (przepis tutaj) drastycznie zmalała, a ja jestem jedną z głównych podejrzanych !!! Postanowiłam szybko dorobić brakujące wypieki, żeby dalej móc je bezkarnie podkradać. A ponieważ przygotowanie pierniczków z kolejnego kilograma mąki jest dość czasochłonne, postanowiłam urozmaicić sobie czas popijaniem domowego grzańca.

I sama nie wiem, kiedy skończyłam pieczenie!

Domowe grzane wino jest idealne na zimowe wieczory, zwłaszcza kiedy leje, pada śnieg lub wyje potępieńczy wiatr. A domowe grzane wino z aromatycznymi dodatkami, jest jeszcze lepsze!

Foto

Potrzebujemy:
litr czerwonego, półsłodkiego lub wytrawnego wina

50 g cukru trzcinowego

2 laski cynamonu

1 płaską łyżeczkę kardamonu

6 goździków

pomarańczę

świeży imbir

Do garnka wlewamy wino. Dodajemy cukier, kawałek obranego imbiru, pomarańczę pokrojoną na plasterki, goździki, kardamon oraz laski cynamonu. Całość podgrzewamy i przelewamy do kubka z plasterkiem pomarańczy i laską cynamonu.

IMG_3297

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

lena Grudzień 17, 2014 o 9:20 am

Uwielbiam taki grzaniec :)

Odpowiedz

Natasza Grudzień 17, 2014 o 9:37 am

:-) oj tak…, ja też!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: