Domowe pralinki amarantusowe z migdałami i karmelem

przez Natasza w dniu 15 sierpnia 2014 · 0 odpowiedzi

Muszę przyznać, że trzydniowe zwiedzanie Warszawy z moimi dziećmi przebiegło zaskakująco dobrze, nikt nie marudził, nie wybrzydzał, nie żądał powrotu do domu i nie strzelał fochów. W Centrum Kopernika spędziliśmy ponad siedem godzin i na moją nieśmiałą sugestię, że może byśmy powoli wychodzili, zgodnie wrzasnęli: co, już?????????????? Niezmordowanie biegali po wszystkich możliwych atrakcjach, a wieczorem zaliczyliśmy jeszcze multimedialne fontanny.

- Mama, a wiewiórki???

- Proponuję odwiedzić wiewiórki następnego dnia, bo teraz właśnie śpią jak zabite.

No i następnego dnia wyposażeni w orzeszki laskowe wylądowaliśmy w Łazienkach. Wiewiórki były, strachu nie okazywały żadnego, tylko grzecznie pdochodziły i odbierały sobie orzeszki.

- Mama, ale kupisz nam coś słodkiego w pociągu?

Brr. Otóż nie kupię, bowiem oferta bufetu wózkowego jest wyjątkowo obrzydliwa. Stare wafelki, podłe lizaki i haniebne gumo-węże, które wyciągają plomby z zębów, a nawet całe zęby. Na szczęście byłam przygotowana! Amarantusowe kuleczki w trzech smakach! Z pastą sezamową, masłem migdałowym oraz karmelem!!! Takimi słodyczami zainspirowała mnie Patyska z bloga Smakołyki Alergika i musze przyznać, że to był strzał w dziesiątkę!!!

IMG_1325

Na domowe pralinki potrzebujemy:

* kilka łyżek preparowanego (ekspandowany) amarantusu (do kupienia w Rosmannie, sklepach ze zdrową żywnością, niektórych marketach)

* dwie łyżki pasty sezamowej lub masła migdałowego lub gotowego kajmaku z puszki

* dwie łyżki syropu z agawy lub miodu, ale jeśli decydujemy się na pralinki z kajmakiem, wtedy niczym już nie dosładzamy

Pastę sezamową lub migdałową mieszamy z miodem lub agawą i dosypujemy amarantus, aż całość zacznie się kleić. Stopień klejenia regulujemy sami – jeśli całość jest zbyt sucha dodajemy pasty, jesli zbyt lepka dosypujemy amarantusu. Z gotowej masy formujemy kuleczki, możemy im też dorobić oczka i dzióbki – wedle własnej fantazji.

IMG_1328

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: