Domowe drożdżówki z konfiturą rabarbarowo-brzoskwiniową

przez Natasza w dniu 19 maja 2014 · 4 odpowiedzi

 

IMG_1697

Niedzielny poranek, słońce świeci zaskakująco jak na miejsce, w którym mieszkam, bachory wskakują mi do łóżka i domagają się kilku rzeczy naraz:

- bajki o syrenach

- ciepłych drożdżówek

- wycieczki nad morze

- lotu balonem

Postanowiłam zrealizować dwa pierwsze punkty z nadzieją, że o dwóch ostatnich zapomną. W bajce o syrenach trzy urocze dziewczęte wpadają do jaskini z wodą i kombinują jak z niej wyjść. W tym samym czasie pada na nich światło księżyca w pełni i przemienia im nogi w ogony. Olga zachwycona, Filip nieco sceptyczny. Pyta czy gdyby on też tam był – stałby się syreną czy syrenem.

- Panem syreną, chyba – mówię.

- Bez sensu. A jak jest z drożdżówkami? Też jest pan i pani drożdżówka?

Oddaliłam się w stronę kuchni, by to sprawdzić :-).

IMG_1704

Na męsko-żeńskie drożdżówki potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 100 g masła, roztopionego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży
  • szczyptę soli

Na nadzienie:

  • 300 g rabarbaru
  • 4 duże dojrzałe brzoskiwnie
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (najlepiej oczywiście maszyną), aż postwanie jednolita masa. Przekładamy ją do miski, przkrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Na patelni podgrzewamy miód z wodą, a kiedy całość zacznie się lekko karmelizować dokładamy pokrojony w kostkę rabarbar. Gdy puści sok, dusimy około 10 minut, aż woda odparuje i dorzucamy pokrojone na kawałki brzoskiwnie. Całość dusimy tak długo, aż powstanie gęsta konfitura. Odstawiamy do ostygnięcia. Z ciasta drożdżowego formujemy około 13-14 kulek. Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (około 6-7 drożdżówek na blachę). Rozpłaszczamy je delikatnie i dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie (do samej blachy). Do wgłębienia nakładamy konfiturę i posypujemy kruszonką (pół szklanki mąki, 6  łyżek cukru 60 g miękkiego masła). Całość wjeżdża do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut.

IMG_1695

IMG_1693

{ 4 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

ewa Maj 19, 2014 o 11:23 am

ale smakowicie wyglądają,,a ja właśnie obiecałam sobie,zero słodkości,,,,

Odpowiedz

Natasza Maj 19, 2014 o 2:06 pm

Ja pobiegałam sporo w piątek i wczoraj, więc zjem bez wyrzutów sumienia ;-)

Odpowiedz

Amanda Ricci Maj 19, 2014 o 6:11 pm

jakie apetyczne bułeczki!

Odpowiedz

gin Maj 20, 2014 o 10:26 pm

Dzieci są boskie :) Ich logika potrafi powalić na kolana.
A drożdżówki cudne – zjadłabym, bez względu na płeć ;)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: