Deser z nasionami chia, prozdrowotny wulkan

przez Monika w dniu 25 kwietnia 2014 · 0 odpowiedzi

deser z chiaChia, szałwia hiszpańska. Czyli nasiona, które pałaszowali Aztekowie. Średnia rekomendacja, skoro poza tym rąbali także węże oraz małe, bezwłose psy. Ale umówmy się, że co do chia akurat trafili. Bardzo ciekawe ziarenka.

Skład i właściwości? To takie egzotyczne siemię lniane. Podobnie jak ono, szałwia hiszpańska zawiera kwasy omega-3, zatem idealny składnik diety dla wegan, dzieci gardzących rybami, a także w ogóle wszystkich, którzy z jakichkolwiek powodów nie jedzą ryb i owoców morza.

deser z chia3A jeśli jeszcze do tego dorzucimy:

- imbir (zawarty w nim gingerol działa przeciwzapalnie, a także blokuje angiogenezę, czyli tworzenie się nowych naczyń krwionośnych, które odżywiają guzy nowotworowe),

- cynamon (taniny o działaniu antyseptycznym i grzybobójczym),

- truskawki (kwas elagowy, działanie antyrakowe),

- mango (magniferyna – sprząta wirusy, stany zapalne, niweluje ból, obniża poziom cukru i cholesterolu),

na dokładkę jeszcze ze dwie garście zielska z chlorofilem i mamy fantastyczną bombę prozdrowotną. Którą w dodatku z dumą można serwować gościom. Bo szałwia ma tę przewagę nad swojskim siemieniem lnianym, że brzmi bardziej wykwintnie. Tylko Azteków lepiej przemilczeć…

Deser owocowy z chia

chia- 2 łyżki nasion chia

- worek mrożonych truskawek (ech, wytrzymajcie, niebawem świeże!)

- 2 garście zielska (ja dałam miks sałat z roszponką, raczej darujmy sobie tak ostre dodatki jak rukola)

- dojrzałe mango

- szczypta cynamonu

chia2- odrobina świeżego tartego imbiru

- płaska łyżka miodu lub syropu z agawy (do chia)

Nasiona chia zalewamy ok. 8 łyżkami przegotowanej wody i odstawiamy (jeśli jest bardzo ciepło, to do lodówki) na przynajmniej godzinkę. W międzyczasie warto przemieszać gęstniejący kleik widelcem, żeby rozbić ewentualne „kluchy”. Dodajemy miód, cynamon i imbir, mieszamy.

Truskawki rozmrażamy (jeśli dopadną nas upały, to można użyć na wpół zmrożonych jeszcze owoców), miksujemy blenderem wraz z sałatą. Próbujemy. Jeśli truskawki wykręcają nam paszcze kwasem, to dosładzamy miodem lub syropem z agawy (ew. także cukier z agawy, ksylitol).

Dojrzałe cudne, soczyste mango kroimy w kostkę. Oczywiście to, co się da pokroić. Resztę łapczywie obgryzamy z wielkiej pestki. Cmokając. 

Układamy warstwami w szklankach (nakładamy łyżką): truskawki – mango – chia – truskawki – mango. Gotowe. 

deser z chia1

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: