Cytrynożyk – czyli jak obedrzeć cytrynę ze skórki?

przez Natasza w dniu 24 stycznia 2013 · 2 odpowiedzi

Cytrynowy gadżet

Kolejny niezbędnik kuchenny – pierdolnik cytrynowy, czyli magiczny nożyk, dzięki któremu profesjonalnie obedrzemy cytrynę ze skórki i to najcieniej jak się da. Koniec z chrobotaniem po tarce, na której zostaje i skórka z cytryny i z naszych plauchów również.

Takie cieniutkie wiórki przydadzą się do ciasta (zamiast sztucznych brawników i ulepszaczy smaków), do dressingu sałtakowego, lub jako dekoracja talerza. Można też je wrzucić do herbaty (oczywiście wcześniej wypada sparzyć cytrynę, by przy okazji herbaty nie łyknąć dodatkowo chemicznych spryskiwaczy) lub przystroić nimi drinka.

Proste i efektowne!

Proste i efektowne!

Oczywiście pierdolnik cytrynowy nie jest zarezerwowany wyłącznie dla cytryny – pomarańcza też się łapie. Choć wydawać by się mogło, iż gadżet ten to kuchenny dziwoląg, osobiście stosuję go dość często.

Pachną rewelacyjnie!

Pachną rewelacyjnie!

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

gin Styczeń 26, 2013 o 3:27 pm

„pierdolnik cytrynowy”, ogólnie znany światu jako zester ;) uważam za całkiem przydatne narzędzie. Jeśli chcemy ładne, cieniutkie paseczki – jak znalazł. Choć ja i tak z uporem maniaka używam tarki (funkcja opanowana na tyle, że palce mam całe ;)).

Odpowiedz

Natasza Styczeń 26, 2013 o 3:46 pm

No tak, pierdolnik cytrynowy to nazwa nieoficjalna :-) Ja od czasu jak go mam, unikam tarki :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: