Cytrynowy sernik z lemon curd – na Komunię

przez Natasza w dniu 9 maja 2013 · 3 odpowiedzi

lemoncurd

Komunia za nami. Pożarcie dziesiątek ciast i deserów za nami. Wnioski? Największe uznanie zdobyły ciasta z cytryną w roli głównej – czyli cytrynowa tarta z orzeźwiającym kremem oraz cytrynowy sernik ze skondensowanym mlekiem i masą lemon curd. Absolutne hity każdego przyjęcia. I co najważniejsze – bardzo proste w wykonaniu.

Podobno czynności fizyczne odstresowują. Podobno uspokajają, wyciszają i pozwalają zebrać myśli. Psychologowie twierdzą, iż jeśli przyczyną stresu jest praca umysłowa, należy zamienić ją na wysiłek fizyczny. Ja, aby uniknąć komunijnego stresu, zamknęłam się w kuchni i oddałam fizycznemu pieczeniu ciast. Dzięki temu powstał: tort bezowy, tarta cytrynowa, sernik karmelowy oraz sernik z lemon curd, ciasto ucierane z truskawkami oraz babeczki kokosowe. I przyznaję, że wszystkie te zapachy absolutnie pozbawiły mnie stresu, a wręcz doprowadziły do błogości przedkomunijnej. I pewnie dlatego wszystko się udało, dziecię było przeszczęśliwe, goście zadowoleni, a kuchnia wyglądała jak po przejściu tornado.

Bohaterem numer jeden został cytrynowy sernik. W nagrodę został pożarty co do okruszka.

lemoncurd4

Na początek bierzemy  ok. 200 g ciasteczek czekoladowych (mogą być Pieguski z kawałkami czekolady) oraz 40 g rozpuszczonego masła. Ciasteczka kruszymy na miazgę, dodajemy masło i  mieszamy. Na spód formy do ciasta (24 – 26 cm średnica) wysypujemy pokruszone ciasteczka i wciskamy w dno. Na czas przygotowania masy wkładamy formę do lodówki.

Na masę potrzebujemy:

kilogram twarogu (kubełkowego)

500 g mleka skondensowanego słodzonego

4 jajka

cukier waniliowy

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżki mąki pszennej

skórkę startą z dwóch cytryn

100 ml soku cytrynowego

Wszystkie składniki mieszamy mikserem, aż powstanie jednolita masa, którą wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do piekarnika (160 stopni, góra/dół) i pieczemy około godziny w tzw. kąpieli wodnej (na dolną cześć piekarnika wstawiamy pojemnik z wodą). Kiedy ostygnie (najlepiej w piekarniku) sernik wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia smarujemy go masą lemon curd (rodzaj cytrynowej pasty na chleb) wymieszaną z serkiem mascarpone i odrobiną skondesowanego mleka – ok. 200 g lemon curd, 150 g mascarpone i 50 g mleka. Gotowe.

lemoncurd1

lemoncurd5

{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

gin Maj 11, 2013 o 5:47 pm

Bajeczny :)
Co do odstresowania to się zgadzam – kiedy praca doprowadza mnie do szału, godzina zumby albo długi spacer z psem działają zbawiennie. Późniejsze pieczenie to już sama rozkosz ;)

Odpowiedz

pat Czerwiec 3, 2013 o 11:07 am

Zrobiłam :) trochę inny spód……cytrynowy :) czyli szaleństwo ale efekt!!! Po prostu rozpływa się w ustach, genialny, delikatny…….hmmmm… :)

Odpowiedz

Natasza Czerwiec 3, 2013 o 11:22 am

Cytrynowy spód, mniam! :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: