Cytrynowa tarta z puszystym kremem i telewizyjny wół

przez Natasza w dniu 23 maja 2013 · 4 odpowiedzi

tarta cytrynowa2

Uwielbiam połączenia słodko-kwaśne. Dlatego cytrynową tartę piekę ostatnio wjątkowo często. Jest krucha, kwaskowata, a przepyszny krem odrobinę się ciągnie. Poezja smaku. Rekompensata za obejrzenie innego połączenia – telewizyjnego debilizmu z infantylizmem.

Telewizja niewątpliwie ma wartość edukacyjną. Ma również rozrywkową, sentymentalną i ogólnorozwojową. Niestety w godzinach porannych tak skutecznie ogłupia, że człowiek zaczyna podejrzewać, iż ktoś nocą ukradł mu mózg. A wszystko przez skretyniałe programy, które obiecują gotówkę w zamian za analfabetyzm.

Godzina siódma rano. Dziewczę na ekranie jest niewyspane, ale dzielnie walczy i zachęca do porannej gimnastyki umysłowej. Obejrzałam i zwątpiłam we wszystko.

Panienka: – Halo, dzień dobry, mamy już na planszy pierwsze  słowo, może trudne, może nie trudne, sama nie wiem, hi hi hi. Ojej, nikt nie dzwoni? Acha, bo nie podałam słowa. No to tak. Pierwsza W, potem nic, ostatnia Ł. Dla ułatwienia dodam, że to zwierzę.

Pokazuje na kartce papieru: W_Ł.

CZYŻBY WÓŁ?????

Aż wrzasnęłam poruszona debilizem tegoż programu. Natychmiast też wyłączyłam telewizor i pognałam do kuchni, by zneutralizować zapach głupoty. Mojej oczywiście. Bo to obejrzałam.

tarta cytrynowa7

Na tartę potrzebujemy:

240 g mąki

75 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

kostkę masła

Wszystkie te składniki wrzucamy do maszyny i wyrabiamy ciasto (można też ręcznie). Następnie wciskamy je w blachę kwadratową (25 x 30) lub okrągłą o średnicy 28, ale z wysokim brzegiem!! Wstawiamy na pół godziny do lodówki, by ciasto trochę stwardniało. Wyciągamy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na około 30-35 minut. Ciasto powinno ładnie się zarumienić, im dłużej je trzymamy, tym będzie ciemniejsze, ale może też bardziej się kruszyć.

Na krem potrzebujemy:

6 jajek

320 g cukru

70 g mąki pszennej

skórkę z dwóch cytryn

ok. 160 ml soku z cytryny

opcjonalnie – 2 łyżki lemon curd

Odzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy partiami cukier oraz kolejno po jednym żółtku, a na koniec lemon curd  i dalej ubijamy. Wsypujemy mąkę – dokładnie mieszamy. Wsypujemy wiórki cytrynowe oraz wlewamy sok i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Jest ona dość płynna, nie przejmujmy się tym  i po prostu wylejmy ją na podpieczony spód.  Całość wjeżdża do piekarnika na 30 minut (160 stopni). Góra powinna ładnie się zrumienić i wyglądem przypominać nieco bezę.

tarta cytrynowa6

Tartę można pokroić tradycyjnie (trójkaty, kwadraty) lub powycinać ją w kształcie kółek (np. przy pomocy szklanki).

tarta cytrynowa3

tarta cytrynowa

Absolutna rewelacja.

{ 4 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

gin Maj 24, 2013 o 7:46 pm

I kiedy czytam takie rzeczy cieszę się ogromnie, że nie mam telewizji :D
A tarta wspaniała, z pewnością poprawiła Ci humor :)

Odpowiedz

Natasza Maj 24, 2013 o 8:11 pm

Oj, tak! A dzisiaj jeszcze bardziej poprawiłam sobie humor tartą z kremem z białej czekolady i borówką amerykańską :-) Przepis niebawem!!!

Odpowiedz

kasia Maj 25, 2013 o 3:07 pm

wielką fanką ciast cytrynowych nie jestem, chociaż taką tartą bym pewnie nie pogardziła… Ale ta biała czekolada i borówka!!!!! już nie mogę się doczekać :)))))))))

Odpowiedz

Natasza Maj 25, 2013 o 4:46 pm

Będzie jutro z okazji DNia Matki :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: