Cukinie faszerowane krewetkami i bazylią

przez Monika w dniu 17 marca 2014 · 2 odpowiedzi

cukinie faszerowane

Żywieniowa wariatka właśnie zdała sobie sprawę, że jej życie po ujawnieniu wizerunku na ekranie odbiornika zwanego telewizyjnym już nigdy nie będzie takie, jak wcześniej.

- Monia, wlecimy do Ciebie na kolację, ale wiesz, moje dzieci jedzą tylko chleb z masłem i parówki. Ja wiem, że te twoje kulinarne dziwolągi są zdrowe, ale moje maluchy zawsze „w gościach” dostają parówki. Czy mogłabyś kupić?

Tradycje spotkań i wizyt ważna sprawa, ale odpowiedź mogła być tylko jedna: – Nie!

- Dlaczego?

- Bo mi ludzie w sklepie kukają do koszyka. No wiesz, reputacja. Parówki musicie przywieźć swoje.

- Nie możemy, bo wpadniemy do was z trasy, to już będą zielone…

cukinie faszerowane4Pozostało mi zatem oczekiwanie pod lokalnym sklepem aż będzie pusty, ewentualnie próba ukrycia padliny w koszyku pod sałatą. W ostateczności zakupy wysyłkowe.  A na przyszłość przyda się jakiś kamuflaż – przynajmniej peruka i okulary – gdybym planowała nabyć cokolwiek nie będącego super food;-)

Do składników na cukinie faszerowane krewetkami nikt się nie przyczepi, więc dziś spokojnie. A cukinie, wiadomo, idealne warzywo na wiosnę, bo dzięki skrajnie niskiej kaloryczności to nasz największy przyjaciel, gdy chcemy zgubić kilka kg. Ja chcę! A Wy?!:-)

Cukinie faszerowane krewetkami i bazylią

cukinie faszerowane2- 4-5 małych cukinii

- 250 g krewetek koktajlowych

- 10-15 sztuk czarnych oliwek

- olej rzepakowy

- świeża bazylia

- 5 ząbków czosnku

- ser gorgonzola (opcja)

Cukinie obrać, przekroić wzdłuż na pół, piec 10 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, wydrążyć łyżką miąższ z pestkami.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, zeszklić na niej pokrojone ząbki czosnku. Dorzucić krewetki oraz pokrojony miąższ z cukinii i podgrzewać jeszcze dosłownie 3 minuty, mieszając. Po zestawieniu z ognia dodać pokrojone oliwki, sporo liści bazylii. Farszem napełnić cukiniowe „korytka”. Dla serożerców na kilku z nich ułożyć kawałki gorgonzoli. Zapiekać 5-7 minut w temp. najpierw 180 st., następnie na dosłownie dwie ostatnie minuty zwiększyć temperaturę do 210 st. C.

cukinie faszerowane3

Smacznego życzę i przypominam, że już w najbliższą środę 19 marca premiera chilifigowej książki „Gotuj, karm i kochaj”. Ponad połowa zawartych w niej przepisów przygotowana ekstra i nigdy nie zostanie zamieszczona na blogu. Pysznej lektury!

CHILI FIGA projekty 6

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

jusssi Marzec 19, 2014 o 12:15 am

Takiej wersji cukinii jeszcze nie przyrządzałam. Zwykle faszeruję mięsem mielonym albo na warzywami i serem. Muszę wypróbować i tę wersję.

Odpowiedz

Monika Marzec 19, 2014 o 7:25 am

Polecam. Choć z warzywami i/lub kaszą też uwielbiam! Smacznego. :-)
ps. bardzo fajna ta odpowiedź w konkursie z wydawnictwa „dlaczego fajnie być kobietą”:-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: