Ciasto marchewkowe: beta-karoten i glutation na słodko

przez Monika w dniu 5 grudnia 2012 · 4 odpowiedzi

ciasto marchewkowe

Odruch Pawłowa: pada śnieg, zaczynam się ślinić i układam menu na święta! Pierniki nie dotrwają, jak zwykle. Te uszykowane do ozdabiania choinki, obklejone brokatem, zeżarł pies. Przetestowałam więc coś innego, pachnącego jak milion dolców posypane cynamonem. W tym roku upiekę na świąteczną wyżerkę ciasto z: beta-karotenu, kwasu foliowego, witamin K, B, selenu, glutationu, cynku i błonnika! Mmmm. Z odrobiną mąki, cukru i cynamonu oczywiście. Ale obecność pierwszych wymienionych składników uważam za wystarczający pretekst, do sięgnięcia po więcej niż jeden kawałek ciacha.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

No nie jest to polska tradycja – to wyjątek od reguły, że Brytyjczycy nie maja się czym pochwalić. Ale wierzcie mi, że jego orzechowo-cynamonowy aromat pasuje na świąteczny stół idealnie. Lista składników długaśna, ale wykonanie spokojnie dla poziomu „amator”.

ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki startej marchewki (drobne oczka)

- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (dobrze radzę kupić już posiekane, żeby ta pierwsza próba zrobienia ciasta marchewkowego nie była ostatnią)

- szklanka posiekanych twardych owoców (np. ananas, może być odsączony z puszki)

- suche: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szczypty soli

- mokre: 2/3 szklanki oleju rzepakowego, 4 jajka

Jeśli lubicie bardziej korzenne aromaty, to właśnie w tym cieście utopią się z rozkoszą także np. starte na pył goździki.

Składniki na krem:

- 300-400 g białego serka: po wielu próbach z twarożkiem, serkiem mascarpone, jednak zwycięża kremowa Philadelphia

- 1/4 kostki masła

- 1,5 szklanki cukru pudru

- 1 cukier waniliowy

Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać z olejem. W osobnym naczyniu połączyć suche składniki. Następnie w wielgachnej misce merdamy powyższe, dodajemy też marchewkę, orzechy i ananasa.

Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia (żeby nie trzeba było wstawiać na stół całej blachy z instrukcją: „co wydłubiesz, to twoje”). Piec w temp. 175 st.C 40 minut.

Składniki kremu wymieszać (koniecznie, gdy są w temp. pokojowej), aż powstanie gładka maź. Ciasto posmarować dopiero, gdy wystygnie.

 ciasto marchewkowe

Ja preferuję wypieki niewysokie, czyli stabilne konstrukcje, ale jeśli Wy lubicie ustawiać z trwogą na talerzu drapacze chmur, to oczywiście można piec z podanej proporcji na mniejszej blasze, albo z połowy w tortownicy, albo po prostu powiększyć objętość, dodając proporcjonalnie składniki.

Smacznego!

 

{ 4 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

kasia Grudzień 6, 2012 o 8:08 pm

Afera,
1.a gdzie te posiekane, a dobre kupić?;)
2. czy zakalec ma szansę wyjść? Bo mnie jeżeli juz cos przytrafia się piec zawsze wychodzi i w ostatnim cieście marchewkowym też wyszedł, więc na ile ten przepis jest bezpieczny pod tym wzgledem?:))
kasia

Odpowiedz

Monika Grudzień 6, 2012 o 10:19 pm

Puka:-)
Posiekane bywają w marketach, zwłaszcza przed świętami. Nie wypada tak chamsko z reklamą wyjeżdżać, więc prześle podpowiedź na priv.:-)
Co do zakalcowatości, to z tego przepisu mi się nie zdarzyło (z innego kiedyś marchewkowa breja o tak…). Choć nie wiem czy i z tego na sto proc. bezpieczne, gdyby próbować piec wysokie ciacho. Ja między innymi dlatego wolę niektóre ciasta niższe, stabilne (nie siadają pod własnym ciężarem;-)
Buźka i smacznego!:-D

Odpowiedz

Agnieszka Listopad 12, 2015 o 10:38 pm

Ciasto cudo, miękkie , puszyste i słodkie ;) Miałam okazję próbować oryginał u Chilifigi i jadłam, jadłam i przestać nie mogłam ;) pozdrawiam i dziękuję Chilifiga !

Odpowiedz

Monika Listopad 14, 2015 o 7:13 pm

Oj tez lubię… az za bardzo;-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: