Ciasto czekoladowe bez cukru i tłuszczu

przez Monika w dniu 29 października 2015 · 2 odpowiedzi

ciasto  czekoladowe bez cukruOd dawna się zastanawiałam, jaki produkt z tych zdrowych okaże się tym, którym wzgardzę, znienawidzę i zaniecham wpuszczania do kuchni. Długo wynik był zerowy. Sądziłam już nawet, że mam tak zryty łeb, że wszystko co zdrowe lubię, że to podświadomość i żywieniowe wariactwo.

No wiecie, że np. na etykiecie karmy dla chomików napisane, że wit. B12 i żelazo, to moje kubki smakowe się wyłączają, a hormony odpowiedzialne za dobre samopoczucie szaleją. Ale nie! Jest! Płatki jaglane.  Brrr. Próbowałam w różnych konfiguracjach, same, na słono, na słodko, próbowałam też piec z nich ciasta. Ale wychodziło takie paskudztwo, że żal było dać psu. Ufff, czyli jestem normalna. ;-) Normalna żywieniowa wariatka! Zostaję przy kaszy jaglanej.

Na pocieszenie po kolejnej i ostatniej próbie katowania się płatkami jaglanymi, zachciało mi się pysznego i oczywiście zdrowego ciasta. Z tego przepisu wywaliłam wszystko, co mogłoby niekorzystnie wpływać na zdrówko. Zostało samo dobro. I już wiem, że to będzie dla mnie baza do kolejnych kombinacji ze smakami, dodatkami. Ciasto jest puszyste, ale wilgotne; wilgotne, ale nie ciężkie; bez cukru, ale słodkie. No i zupełnie bez płatków jaglanych!

Ciasto czekoladowe bez cukru i tłuszczu

ciasto czekoladowe2- szklanka mąki orkiszowej (przemiał 700 lub coś w tej okolicy – byle nie bardzo ciężkie razowe)

- łyżeczka sody

- 4 łyżeczki czubate kakao

- 4 łyżki mielonych migdałów

- 20 daktyli

- 1/2 dojrzałego banana

- 3 nieduże jabłka

- 2 jajka

Sypkie składniki mieszamy starannie. Dodajemy daktyle pocięte na dość cienkie plasterki - jeśli kupicie bardzo wysuszone, to warto je zalać wodą na 1-2 h i potem odcedzić. Dorzucamy jeszcze poduszonego widelcem banana, 3 jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Mieszamy, dodajemy 2 rozbełtane dobrze jajka. Znów mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powyższa ilość starczy na jedną niedużą keksówkę.

Pieczemy (dziękuję za przypomnienie, że przydałoby się to upiec przed spożyciem!) ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Smacznego!

Monika

ciasto czekoladowe3

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Ada Październik 30, 2015 o 1:22 pm

Jak długo piec to ciasto i w jakiej temperaturze, by wyglądało tak apetycznie jak to na zdjęciu ;-) ?

Odpowiedz

Monika Październik 31, 2015 o 8:33 am

Aaa! Przepraszam i dziękuję! Już dopisuję!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: