Ciasteczka z płatków owsianych – wspomnienie dzieciństwa

przez Natasza w dniu 22 maja 2015 · 3 odpowiedzi

musl

W czasach, w których guma Donald była marzeniem każdego dziecka, że nie wspomnę o dmuchanej czekoladzie dostępnej wyłącznie w Pewexach, nasi rodzice stawali na głowie, żeby wyczarować w domu jakieś słodycze.

Do moich ulubionych należały zwykłe wafle, przekładane czekoladowym kremem i powidłami oraz słynne owsiane ciasteczka. Niektórzy mówili na nie jeżyki.

Dzisiaj, kiedy w sklepach jest dosłownie wszystko, okazuje się, że domowe przetwory i tak robią największą furorę. Pewnie dlatego, że cała reszta już się przejadła, na dodatek wszystko smakuje podobnie. Owsiane ciasteczka zrobiły furorę nie tylko wśród moich dzieci, ale i ich kolegów. Pożarli je w tempie straszliwym i zamówili u swoich rodziców takie same. No i teraz mam gorącą linię telefoniczną, pachnącą kakao i płatkami :-).

musl3

Na ciasteczka owsiane potrzebujemy (ok. 18 -20 sztuk):

* 50 g masła

* pół szklanki cukru trzcinowego

* trzy łyżki niesłodzonego kakao

* 8 łyżek śmietany kremówki (ja dałam ryżową, żeby było bardziej „chudo”)

* 300 g płatków owsianych lub dowolnej mieszanki müsli – np. z rodzynkami, suszonymi owocami czy orzechami

Masło, cukier, śmietankę oraz kakao podgrzewamy i rozpuszczamy aż powstanie jednolita masa. Następnie wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżeczką „kupki” na talerz lub deskę i czekamy aż nieco zastygną.

musl4

{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

ewa Maj 22, 2015 o 1:24 pm

U mnie w domu nigdy nie było płatków owsianych,ani nigdy nikt nie robił z nich deserów,a co dopiero owsianki itp Dopiero jak sama zaczęłam sobie gotować,w sumie nie wiem dlaczego ale moja mama nie uważa płatków owsianych za nic dobrego

Odpowiedz

Justyna Maj 29, 2015 o 11:54 pm

Wyszly pyszne! Tylko pytanko jak je przechowywac?

Odpowiedz

Natasza Czerwiec 6, 2015 o 10:39 am

Można przez kilka dni w lodówce :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: