Ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą z czarnej porzeczki

przez Monika w dniu 25 czerwca 2014 · 0 odpowiedzi

ciasteczka bezglutenowe  Długi weekend nad polskim morzem. Pogoda do dupy. Zamiast zabaw na plaży orgia rybno-lodowo-gofrowa. W wersji XXL.

- O matko! Co to? - szepnęłam do Irasa, gdy prześliczna blondynka przyniosła zamówionego przeze mnie dorsza. Pytanie dotyczyło oczywiście ryby, nie blondynki.

- Nie wiem, może rekin. I to duży - Iras był wyraźnie rozbawiony. Postanowiłam się upewnić i spytałam blondynkę przecudnej urody.

- Dorsz, to jest dorsz. Zamawiała pani małą porcję.

- Rety! Toż ja myślałam, że to filet z płetwala błękitnego! Nie wiem co obecnie jadają dorsze, ale kiedyś porcje ryby mieściły się na papierowej tacce - patrzyłam wciąż z niedowierzaniem na coś przykrytego chyba szklanką panierki. Owalny talerz o długości 40 cm! Ryba i surówka. Od brzegu do brzegu.

ciasteczka bezglutenowe2- Ależ teraz ludzie domagają się większych porcji! Czy może chciałaby pani jeszcze frytki lub ziemniaczki smażone?

Na samo wspomnienie kolejnego dania tonącego w oleju miałam ochotę przylgnąć ustami do dorsza i wyssać z niego cały tłuszcz (jakim zapewne był napity w związku ze smażeniem), następnie wypluć go do szklanki i przeliczyć dokładnie ilość, a następnie kalorie.

- Nie dziękuję, błagam, dziękuję - wystękałam cichutko i grzecznie pomaszerowałam do stolika.

Potem były gofry. To znaczy raczej jadalne tacki w kształcie gofra, które służą za pretekst do pochłonięcia tony śmietany, zlanej polewą. Plus dodatki. Czubato…

Po takim weekendzie nasze domowe menu zdominuje wszystko, co można podać w rozmiarze S. Mała eska. Na pierwszy ogień poszły maleńkie, maluteńkie ciasteczka robione z kleiku ryżowego.

Maleństwa z kleiku ryżowego z konfiturą z czarnej porzeczki

Zanim pojawiły się sklepy z żywnością bezglutenową, wszystkie mamy robiły małe ciasteczka z kleiku ryżowego, z zagłębieniem na dżem. Chętnie pałaszują je również osoby bez nietolerancji pokarmowych. Moim zdaniem najpyszniejsze są z konfiturą z czarnej porzeczki.

ciasteczka bezglutenowe1- 190 g, paczka kleiku ryżowego

- 3 jajka

- 150 g miękkiego masła (ewentualnie margaryna)

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 szkl. cukru

- wanilia lub cukier wanilinowy

- 3 łyżki wiórków kokosowych

- konfitura z czarnej porzeczki

Wszystkie składniki mieszamy (suche dobrze jest łączyć najpierw razem). Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy małe krążki o podstawie wielkości dwuzłotówki i grubości ok 0,5 cm. W każdym krążku robimy palcem zagłębienie. Układamy krążki na papierze do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. C ok. 15 minut (w zależności od obiegu powietrza). Kiedy zaczną się rumienić, wyjmujemy. W zagłębieniach układamy po odrobinie konfitury z czarnej porzeczki.

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: