„Chleb – domowa piekarnia” czyli o własnoręcznych wypiekach

przez Natasza w dniu 11 lutego 2015 · 0 odpowiedzi

chleb (2)

Chyba nic tak nie smakuje jak własnoręcznie upieczony chleb. Pewnie, że nie zawsze mamy czas, albo najzwyczajniej w świecie nie wiemy jak się za to zabrać. Tymczasem pieczenie chleba wcale nie musi być ani czasochłonne, ani trudne.

Na początek na pewno warto zaopatrzyć się w książkę Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” (Wydawnictwo Pascal) i jeszcze tego samego dnia upiec swój pierwszy bochenek!

„Pieczenie chleba i pielęgnacja ogrodu mają ze sobą wiele wspólnego. Budzą w człowieku pierwotne instynkty wytwarzania, zdobywania jedzenia. Coś na zasadzie polowania, lecz bez użycia broni. Słyszałem ostatnio, że praca w ogrodzie „uziemia”, co pozwala człowiekowi zachować równowagę psychiczną i fizyczną. Z kolei ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych” – pisze autor we wstępie i nie sposób się  z nim nie zgodzić.

„Chleb piekł mój dziadek, mój ojciec z braćmi, moi kuzynowie. Piekę i ja. Nie jest to jednak obowiązkowa rodowa spuścizna, lecz świadomy wybór i fascynacja pieczywem. Nie jestem zawodowym piekarzem, a rodzinny zakład w trzecim pokoleniu prowadzi obecnie mój kuzyn. Mam to szzczęście, że mogę w nim pracować za każdym razem, gdy mam na to ochotę, doszkalać się i uczestniczyć we wspaniałym procesie, jakim jest wypiek chleba. Ta książka ma być albumem o pieczywie i przewodnikiem po domowym sposobie jego wyrabiania, ale przede wszystkim podziękowaniem moim bliskim za cudowne lata spędzone wśród zapachu pieczonego chleba”.

A zatem do lektury, a potem do kuchni!!!

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: