Tym razem Chilifiga wystąpiła w „Zwierciadle” w wersji pomarańczowej. Temat – dynia. I to nie tylko jako danie główne, ale również jako deser. Jedliście kiedyś delikatną panna cottę na mleku ryżowym ze słodkim dyniowym puree? Albo dyniowe serniczki? Po przepisy zapraszamy do najnowszego numeru „Zwierciadła”.
Moje dzieci jeszcze jakiś czas temu dynię wyłącznie wycinały z okazji Halloween. Dzisiaj – również ją jedzą i to pod każdą postacią. Świetnie sprawdził się przepis Moniki na pieczoną dynię z miodem, a ja ostatnio wypróbowałam dyniowe lody. Najbardziej ulubioną potrawą pozostaje jednak dyniowa zupa-krem, w wersji słodkiej – z dodatkiem jabłek oraz pomarańczy.
Na kokosowo-dyniową zupę- krem potrzebujemy:
dynię hokaido
1 batata
2-3 ziemniaki
1 małą cebulę
100 ml mleka kokosowego
2 jabłka
1 pomarańczę
sok z 1 pomarańczy
łyżkę oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dynię oczyszczamy z pestek i miąższu, kroimy w większą kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy obranego batata, ziemniaki, cebulę, dwa jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartkę) oraz łyżkę oliwy i sok z jednej pomarańczy. Gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną, a następnie całość dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pomarańczę odfiletowujemy i wkładamy drobne kawałki do zupy. Dodatkowo możemy całość posypać uprażonymi pestkami dyni.
{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }
uwielbiam kremy z dni super przepis
chętnie bym spróbowała!