Chilifiga, „Zwierciadło” oraz wegańska zupa dyniowo-kokosowa

przez Natasza w dniu 12 listopada 2014 · 2 odpowiedzi

Foto 10

Tym razem Chilifiga wystąpiła w „Zwierciadle” w wersji pomarańczowej. Temat – dynia. I to nie tylko jako danie główne, ale również jako deser. Jedliście kiedyś delikatną panna cottę na mleku ryżowym ze słodkim dyniowym puree? Albo dyniowe serniczki? Po przepisy zapraszamy do najnowszego numeru „Zwierciadła”.

Moje dzieci jeszcze jakiś czas temu dynię wyłącznie wycinały z okazji Halloween. Dzisiaj – również ją jedzą i to pod każdą postacią. Świetnie sprawdził się przepis Moniki na pieczoną dynię z miodem, a ja ostatnio wypróbowałam dyniowe lody. Najbardziej ulubioną potrawą pozostaje jednak dyniowa zupa-krem, w wersji słodkiej – z dodatkiem jabłek oraz pomarańczy.

Foto 1

Na kokosowo-dyniową zupę- krem potrzebujemy:

dynię hokaido

1 batata

2-3 ziemniaki

1 małą cebulę

100 ml mleka kokosowego

2 jabłka

1 pomarańczę

sok z 1 pomarańczy

łyżkę oliwy z oliwek

sól

pieprz

Dynię oczyszczamy z pestek i miąższu, kroimy w większą kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy obranego batata, ziemniaki, cebulę, dwa jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartkę) oraz łyżkę oliwy i sok z jednej pomarańczy. Gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną, a następnie całość dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pomarańczę odfiletowujemy i wkładamy drobne kawałki do zupy. Dodatkowo możemy  całość posypać uprażonymi pestkami dyni.

Foto 9

Foto 8

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

ilovebakepl Listopad 12, 2014 o 10:42 am

uwielbiam kremy z dni super przepis :)

Odpowiedz

foodmania Listopad 12, 2014 o 7:12 pm

chętnie bym spróbowała!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: