Chilifiga w Zwierciadle i koktajl z jarmużu

przez Natasza w dniu 30 września 2014 · 0 odpowiedzi

 

IMG_2725-001

Tym razem Chilifiga w wersji zielonej. W najnowszym numerze „Zwierciadła” mamy dla was wszystko co najlepsze z jarmużu. Jest zupa, sałatka, przepyszne chipsy (o nich m.in tutaj) oraz energetyczno-witaminowy koktajl. Jarmuż początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna, choć na świecie znany jest od ponad dwóch tysięcy lat. W Polsce nazywa się go kapustą bezgłową. Jarmuż nie tylko ładnie wygląda, ale i zawiera całe mnóstwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Jest też skuteczny w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za choroby żołądka, zapobiega chorobom serca, wzmacnia kości, włosy i paznokcie. To zdecydowanie jedno z najzdrowszych warzyw świata.

- Mamo to jest strasznie zielone – powiedział Filip.

- To krew ufoludków.

- Myślisz, że powinieniem to wypić?

- Chcesz być astronautą, więc powinieneś wiedzieć, jak smakuje kosmiczna krew.

Wypił, ale szybko zagryzł czekoladą :-). Z kolei Olga wypiła duszkiem i poprosiła o dokładkę. Bo jej z kolei powiedziałam, że to napój wiecznej urody :-).

IMG_2727

Na koktajl jarmużowy potrzebujemy:

200 ml wody

2 banany

5-6 liści jarmużu

jedno awokado

2 łyżki miodu

sok z jednej cytryny

Banany i awokado obrać ze skórki, z awokado usunąć pestkę. Liście jarmużu porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować aż powstanie jednolity koktajl o intensywnym, zielonym kolorze.

IMG_2057

IMG_2724

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: