Brownie z kaszy jaglanej z suszonymi figami

przez Natasza w dniu 7 października 2014 · 2 odpowiedzi

IMG_2744

Taki mały eksperyment zainspirowany niemieckim programem kulinarnym, w którym to próbowano  z kaszy jaglanej wykonać dosłownie wszystko. Większość okazała się jadalna, łącznie z czekoladowym ciastem. Nie zapisałam dokładnie składników, więc wymieniłam w swoim, starym przepisie na brownie – mąkę na ugotowaną kaszę jaglaną.

Efekt? Mokre, miękkie ciasto, które bardzo zasmakowało dzieciom. Dużo lżejsze od tradycyjnego brownie, bez efektu „zakalca”. Pozostaje mokre przez 2-3 dni, a może i dłużej, ale tego nie sprawdziłam. Z dużą ilością kakao i miodu. Z dodatkiem rodzynek oraz suszonych fig.

- Ale tak zupełnie bez mąki? – upewniła się Olga.

- Zupełnie. Zdrowe ciasto czekoladowe.

- Czyli można zjeść więcej niż normalnego?

Hmm… No chyba tak!

IMG_2736

Na brownie z kaszy jaglanej potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 50 ml oleju lub roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • 10 suszonych fig

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Przekładamy do miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz rodzynek i suszonych fig. Całość miksujemy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 18×23 cm, na wierzchu układamy pokrojone figi  i pieczemy 45 minut w 190 stopniach.

IMG_2740

IMG_2732

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Qchniazdrowia/pl/blog Październik 8, 2014 o 8:02 am

Wygląda obłędnie! Jednak kasza jaglana jest dobra do wszystkiego:)

Odpowiedz

gin Październik 9, 2014 o 4:13 pm

Łał, wygląda bosko! Takie to mogłabym jeść i jeść… :)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: