Bakaliowo-czekoladowe pająki na Halloween

przez Natasza w dniu 28 października 2014 · 0 odpowiedzi

IMG_3186

Paluchy Wiedźmy już były, więc pora na pająki. Przyznaję, że są trochę czasochłonne, zwłaszcza wykonywanie odnóży, ale przy pomocy dzieci z pewnością sobie poradzicie.

Tułów pająka skrywa w sobie całe mnóstwo orzechów, bakalii oraz płatków owsianych i przypomina trochę w smaku słynne owsiane ciasteczka, które dawniej robiło się w domu. Nóżki robimy z paluszków, a staw, który łączy krótsze odnóże z dłuższym – z masy marcepanowej. Całość można dodatkowo polać masą czekoladową.

A przy okazji polecam rewelacyjną książkę Catherine Leblanc i Rolanda Garrigue pt. „Jak pokonać pająki”. Dowiemy się z niej np., że należy pozbierać kasztany w łupinach i porozkładać je pod meblami. Pająki obrażą się wtedy, że coś je notorycznie kłuje i same wyprowadzą z naszego domu. Można też z początkiem zimy wyłączyć w domu ogrzewanie. Wtedy pójdą do sąsiada, bo nie lubią marznąć. :-)

IMG_3187

Tymczasem na jadalne pająki potrzebujemy:

100 g masła

2 łyżki kakao

50 g cukru trzcinowego

100 ml mleka (może być ryżowe)

150 g różnych orzechów oraz migdałów

garść suszonej żurawiny

garść rodzynek

dwie łyżeczki skórki pomarańczowej

kilka pokrojonych suszonych fig

kilka pokrojonych suszonych moreli

100 g płatków owsianych lub pokruszonych owsianych ciasteczek

paluszki

masę marcepanową

IMG_3192

Orzechy, migdały i bakalie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy rodzynki, żurawinę i płatki. W rondelku rozpuszczamy cukier (z cukru można też zrezygnować, bowiem bakalie są wystarczająco słodkie), masło, mleko i kakao i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przelewamy ją do suchych składników i całość dokładnie mieszamy. Ręką formujemy niewielkie kulki i uładamy na talerzu. Z boku każdej kulki robimy po trzy dziurki. Wstawiamy do lodówki i szykujemy nóżki – paluszki łamiemy na dwie części (krótszą i dłuższą) i przy pomocy masy marcepanowej łączymy. W kule wtykamy krótsze części odnóży, robimy oczka z posypki cukierniczej i dodatkowo, jeśli chcemy, smarujemy pająki polewą czekoladową np. z rozpuszczonej czekolady. Pająki śmiało można trzymać w lodówce.

IMG_3184

IMG_3189

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: